Behandel de Koning fiscaal net zo als ieder ander

Behandel de Koning fiscaal net zo als ieder ander

Foto Nationale Ombudsman

Door Jeroen Recourt op 27 oktober 2016 Delen  

De PvdA wil dat de belastingvrijstelling voor leden van het Koninklijk Huis verdwijnt.

De leden van het Koninklijk Huis krijgen al vanaf 1972 een eerlijk inkomen van de staat. De kosten die zij voor hun functioneren moeten maken, worden sinds die tijd ook vergoed. Er zijn daarom geen redenen meer waarom zij niet net zoals alle andere Nederlanders belasting zouden gaan betalen.

Bij een modern koningschap horen moderne afspraken. Afspraken die duidelijk, transparant en verdedigbaar zijn. Dat zijn de afspraken over de belastingvrijdom niet. Om het koningschap te waarborgen in de 21ste eeuw is het noodzakelijk de monarchie te moderniseren, ook financieel. De PvdA wil dat de Koning fiscaal net zo behandeld wordt als iedere andere Nederlander. Daarom dien ik zo snel als mogelijk een initiatiefwet in die een einde maakt aan de belastingvrijdom van het Koningshuis.

De regering  weigert de fiscale privileges voor de oranjes af te schaffen. Dat is onacceptabel.

Er zijn geen goede argumenten te bedenken om voor de Koning uitzonderingen te maken.

Het argument dat er geen onderscheid gemaakt kan worden tussen functionele uitgaven en privé-uitgaven snijdt geen hout. Een ander argument dat de Koning een substantieel privévermogen nodig heeft voor de uitoefening van zijn taak en dat de belastingvoordelen daar voor noodzakelijk zijn, geldt ook niet meer aangezien de staat sinds 1972 alle kosten betaalt.

De Koning heeft een zeer belangrijke rol in de huidige gepolariseerde samenleving. Hij is een geloofwaardige verbinder. Hij levert, samen met de koningin, goed werk. Dat werk zal op zijn tijd zwaar vallen. Ze leven in een glazen huis. Laten we als politiek in ieder geval zorgen dat de regelgeving bij de tijd is, zodat de Koning hier niet langer kwetsbaar op is. Alleen dan zorgen we ervoor dat de Koning zijn taak nu en in de toekomst, optimaal kan uitvoeren.

Delen: