Beeldzorg in de Achterhoek biedt ongekende mogelijkheden

Beeldzorg in de Achterhoek biedt ongekende mogelijkheden

Door Otwin van Dijk op 9 februari 2013 Delen  

Deze maand zijn alle Tweede Kamerleden van de PvdA op zorgtour. Tijdens de zorgtour bezoeken de Kamerleden organisaties, zorgmedewerkers en initiatieven die op een vernieuwende manier bezig zijn met hun vak. Vrijdag 8 februari was ik op bezoek bij zorgorganisatie Sensire in Doetinchem. Tonnie Vogel en André Hermsen vertellen vol passie over de ongekende mogelijkheden van een iPad voor zorg en welzijn. Een les hoe digitale toepassingen zorg kan ondersteunen.

Ik mag gelijk ook zelf via FaceTime in gesprek met een man met COPD uit Zeddam. Je ziet en hoort elkaar via de camera van de iPad. Via zijn iPad praat hij met een verpleegkundige hoe het met hem gaat. Dat kan op afspraak. Maar als het niet goed met hem gaat, ook op afroep. Voorheen moest er een verpleegkundige naar hem toe. Nu gaat het gewoon via beeldzorg. ‘Het biedt me zoveel rust en zekerheid. Voor mijn vrouw trouwens ook’, vertelt hij. Beeldzorg wordt ook gebruikt voor de nabehandeling thuis na een ziekenhuisopname vanwege hartfalen. De resultaten zijn spectaculair. In een jaar tijd is het aantal heropnames in het Doetinchemse ziekenhuis dankzij beeldzorg gedaald van 96 naar 4.

Beeldzorg draagt daarnaast ook flink bij aan het welzijn van mensen. De iPad wordt namelijk ook buiten de zorggesprekken veel gebruikt. Mensen die met elkaar via de iPad Wordfeud spelen of met elkaar afspreken. “Een vorm van digitaal noaberschap, de Achterhoekse traditie om elkaar te helpen”, vertellen André en Tonnie. Ook hier weer mooie resultaten. Ruim de helft van de gebruikers geeft aan veel minder eenzaam te zijn.

Het enthousiasme van André en Tonnie over de digitale mogelijkheden voor zorg en welzijn werkt aanstekelijk. We staan aan het begin van ongekende oplossingen. Een iPad heb ik alvast…

Delen: