Bedrijven aansprakelijk voor schijn zzp-ers

Bedrijven aansprakelijk voor schijn zzp-ers

Bedrijven aansprakelijk voor schijn zzp-ers
 Foto Flickr / Jeroen van Lieshout

Door Esther-Mirjam Sent op 29 januari 2016 Delen  

De arbeidsmarkt wordt weer een beetje eerlijker. Dat is het gevolg van de afschaffing van de Verklaring Arbeidsrelaties, de VAR, waarover volgende week wordt gestemd in de Eerste Kamer.

De VAR is een onding. Kern van de VAR is dat deze werkgevers van tevoren garandeert dat ze geen loonheffingen en sociale premies hoeven af te dragen als ze een zzp-er in dienst nemen. Dus zelfs als de belastingdienst constateert dat de opdrachtgever een schijnconstructie heeft opgetuigd, dan nog gaat de opdrachtgever vrijuit. De zzp-er is dan de klos, want die wordt wél aangeslagen. De opdrachtgever kan vervolgens gewoon op oude voet doorgaan door een andere zzp-er in te huren.

Samen met Ed Groot heb ik ervoor gepleit dat dat nu gaat veranderen. In plaats van de VAR komen er modelovereenkomsten waar zzp-ers én opdrachtgevers zich aan moeten houden. Bij het niet naleven van de overeenkomsten wordt straks ook de opdrachtgever aangepakt. Dat werkt preventief en de belastingdienst kan dan beter handhaven.

Er schuilt wel gevaar in deze modelovereenkomsten: ze kunnen veranderen in verkapte arbeidscontracten met als enkel doel bodemtarieven en het ontduiken van sociale premies. Gelukkig heeft de fractie van de PvdA in de Eerste Kamer daar strenge toetsen op afgedwongen.

Er moet een beter evenwicht komen van rechten en plichten tussen werknemers en zzp-ers. De keuze om werknemer of zelfstandige te worden moet een reële keuze zijn. Dan stopt ook de race naar de bodem van steeds lagere tarieven voor zzp-ers, waardoor bovendien de lonen omlaag worden getrokken.