Bed, bad, brood-opvang blijft nodig

Bed, bad, brood-opvang blijft nodig

Foto Flickr / Directie Voorlichting

Door Attje Kuiken op 21 november 2016 Delen  

Uitgeprocedeerde vreemdelingen moeten niet op straat leven, maar de rust en begeleiding krijgen om te werken aan terugkeer. Het is dan ook enorm teleurstellend dat de gemeenten en de staatssecretaris er niet in zijn geslaagd duidelijke afspraken te maken over de vorm van deze ‘bed, bad, brood’-opvang. Dit kabinet en het volgende kabinet moeten werk maken van goede bed, bad, brood-opvang, want er is nog nooit iemand beter geworden van op straat leven.

Mensen die vluchten voor oorlog, geweld of vervolging krijgen in Nederland altijd een veilig thuis. Maar er zijn ook mensen die om andere redenen hierheen komen, en dus geen recht hebben op een vluchtelingenstatus. Deze uitgeprocedeerde vreemdelingen moeten terugkeren, maar dat gaat vaak niet vanzelf. Ze hebben begrijpelijkerwijs moeite hun terugkeer te accepteren en vaak zijn er ook praktische problemen, zoals een gebrek aan reispapieren.

Tot twee jaar geleden werden deze mensen gewoon op straat gezet met de boodschap dat ze maar moesten terugkeren. Dat werkte niet. Ze gingen rondzwerven en dat zorgde voor nog meer problemen. Daarom ben ik al heel lang voorstander van een bed, bad, brood-opvang voor uitgeprocedeerde vreemdelingen. Zodat ze een menswaardig bestaan hebben. En zodat ze in rust en met begeleiding kunnen werken aan hun terugkeer. Om ze te helpen met de acceptatie en met de praktische hordes. En als dan blijkt dat iemand echt niet terug kan, is er de optie van een buitenschuldvergunning.

Wij hadden afspraken gemaakt over een dergelijke opvang, maar vandaag werd duidelijk dat gemeenten en de staatssecretaris er niet in geslaagd zijn deze voorzieningen samen op te zetten. Dat vind ik bijzonder teleurstellend, maar betekent niet dat we de handdoek in de ring moeten gooien. Een wetsvoorstel dat geen menswaardige opvang biedt en uitgeprocedeerden geen nieuw perspectief geeft, gaan we niet steunen. Gemeenten gaan voorlopig door met het aanbieden van de huidige opvang, en wij gaan werk maken van een goede opvang die mensen perspectief biedt.

word lid

Word lid van de PvdA!

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word lid

Blijf op de hoogte over Samen één

Ontvang ontwikkelingen en nieuwe updates via e-mail.