Banen behouden in de bouw

Banen behouden in de bouw

Door Lodewijk Asscher op 14 oktober 2013 Delen  

De bouw wordt hard geraakt door de crisis. Daarom moeten we zorgen voor het behoud van banen en investeren in de werknemers van de toekomst. Vanmiddag presenteerde ik samen met werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouw het sectorplan Bouw & Infra, waarmee we komende jaren 120 miljoen euro investeren in de bouw. Daarmee stomen we de bouwsector klaar voor de toekomst.

In de bouw-en infrasector staan veel banen op de tocht. Tegelijkertijd dreigt er op de langere termijn een tekort aan vakmensen. Werknemers die nu hun baan verliezen, zijn over een paar jaar keihard nodig. Ook worden er te weinig jongeren opgeleid om het werk in de toekomst te doen. Verder moeten we ervoor zorgen dat huidige vakmensen langer inzetbaar blijven door te investeren in scholing en de kans op arbeidsongeschiktheid te verkleinen.

Daarom wordt er de komende jaren geïnvesteerd in de bemiddeling en scholing van 6.400 werknemers en zetten we 2.500 oudere werknemers in als leermeesters die hun vakkennis aan jongeren kunnen overdragen. We investeren extra geld om werkloosheid van werknemers in de bouw te voorkomen en zorgen voor 2.500 leerwerkplekken voor jongeren. Tot slot zorgen we ervoor dat werknemers beter worden geschoold en proberen we te voorkomen dat ze uitvallen.

Het plan sluit goed aan bij het sociaal akkoord dat we eerder sloten met werkgevers en werknemers. Met begeleiding van werk naar werk. Stimuleren van scholing. Ervoor zorgen dat werknemers langer inzetbaar zijn. Daarmee werken we aan een bouwsector die klaar is voor de 21e eeuw.

Delen: