Baankans oudere werknemers moet omhoog

Baankans oudere werknemers moet omhoog

Baankans oudere werknemers moet omhoog
 Foto Flickr / PvdA

Door Roos Vermeij op 11 november 2015 Delen  

De kansen om werk te vinden in Nederland als je ouder bent dan 50 jaar, zijn niet goed. De kans dat je nog aan het werk komt wanneer je je baan kwijtraakt boven de 60, is al helemaal slecht. Het is de PvdA al lange tijd een doorn in het oog. Dit is helaas niet alleen een conjunctureel maar ook een structureel probleem. Een probleem van de Nederlandse arbeidsmarkt.

Ik ontvang bijna dagelijks schrijnende verhalen van gezonde en zich nog jong voelende mannen en vrouwen die graag aan de slag willen. Zij hebben tientallen en soms zelfs honderden brieven geschreven, maar komen niet aan de bak. Veel percepties en vooroordelen gaan de ronde: werknemers boven de 50 zijn duur, vaak ziek en niet flexibel. Ook al wijzen onderzoeken anders uit. Uiteraard zien wij de problemen met de 2 jaar loondoorbetaling bij ziekte voor – met name – kleine werkgevers. Hier gaan we dan ook mee aan de slag.

Gisteren hebben we een belangrijke stap in de goede richting genomen. De Kamer heeft gisteren een motie van de PvdA en 50Plus Partij omarmd die oproept een ambassadeur aan te stellen die gaat strijden tegen de onterechte percepties over werkenden boven de 50. Hij of zij moet werkgevers ervan overtuigen dat een divers werknemersbestand juist de oplossing is en niet het probleem. Ook de meerwaarde van werknemers met veel werkervaring mag wel eens worden gepromoot.

Dit is een stap op weg naar een beter functionerende arbeidsmarkt. Er gebeurt gelukkig meer; zo is er al een korting voor werkgevers wanneer ze een oudere werknemer aannemen en is er een actieplan 50+ voor mensen die hun baan op hogere leeftijd verliezen. Nu er meer banen bijkomen, moet iedereen daarvan kunnen profiteren, ook werknemers boven de 50 jaar, vindt de PvdA.

Delen: