Appeltaart

Appeltaart

Door Hans Spekman op 25 mei 2012 Delen  

Op 17 maart in Rotterdam heb ik een belofte gedaan, en belofte maakt schuld. Iedereen die tien mensen lid zou maken voor de Partij van de Arbeid zou ik persoonlijk een appeltaart komen brengen. En nu is het zover. De eerste gaat eruit aanstaande woensdag. Helaas kan ik hem niet warm afleveren, want tegen de tijd dat ik op de plek van bestemming ben is die al koud;  ik ga naar  Heerenveen. Daar ben ik te gast bij Betty van der Ven. Al een maand geleden meldde zij zich als eerste met haar 10 nieuwe leden. En gelukkig is zij inmiddels al lang niet meer de eerste.

Hier op het partijbureau loopt een vrolijke jongen rond, Stijn. Op de eerste dag van zijn stage stapte hij gelijk op mij af. Ik was een beetje geschrokken door zijn openingszin. ‘Dag MENEER Spekman, ik ben Stijn, ik kom hier stage lopen.’  Ik voel me altijd een beetje ongemakkelijk als mensen meneer tegen mij zeggen. Maar besloot toch om deze jongen maar eens goed in de gaten te houden. En terecht. Onlangs stond hij samen met ons Utrechtse raadslid Gadiza Bouazani op een beurs waar de PvdA ook een stand had gehuurd. Aan het einde van de dag had hij 37 nieuwe leden. Ik weet niet of hij al die mensen met meneer en mevrouw had aangesproken, maar het werkte wel.

Gisteren was ik te gast in Schagen, niet om leden te werven, maar om te praten met mensen die daar een ombudsteam hebben opgezet. Aan het einde van de avond kreeg ik een envelop in de hand gestopt. En ja hoor, weer mocht ik iemand noteren voor een appeltaart. Andries Pruiksma uit Den Helder had voor de zekerheid zelfs 11 mensen lid gemaakt. Veel journalisten vragen mij nog steeds waarom ik tijdens mijn campagne zo heb benadrukt dat ik 100.000 leden wil voor de partij. Ik heb dat gedaan omdat ik geloof dat alleen met een grote gezonde vereniging kunnen functioneren. Je hebt die leden heel hard nodig. Het is het fundament van je partij. Ik ben niet bang dat het niet gaat lukken. Als ik ze allemaal zelf lid moet maken lukt het niet, maar als ik alleen maar af en toe een appeltaart hoef te brengen in Amsterdam, Den Helder, of Heerenveen gaan we het makkelijk halen.

Delen: