Alles wat je moet weten over stemmen

Alles wat je moet weten over stemmen

Op 20 maart zijn de stembussen geopend voor maar liefst twee verkiezingen: de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. Hier vind je alles wat je moet weten over hoe, waar en waarom je kunt stemmen.

Wanneer moet ik stemmen?

De verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen zijn op woensdag 20 maart. Stemlokalen zijn tenminste open van 7:30 tot 21:00.

Waar kan ik stemmen?

Er zijn in Nederland talloze stemlokalen zodat er altijd een redelijk bij jou in de buurt is. Als je wil weten waar het dichtstbijzijnde stemlokaal is ga dan naar deze website. Je kunt alleen stemmen in de gemeente waar je ingeschreven staat.

Hoe moet ik stemmen?

Om te mogen stemmen moet je een stempas hebben en een geldig identiteitsbewijs om jezelf identificeren. Een identiteitsbewijs is een paspoort, identiteitskaart of een rijbewijs.

Hoe krijg een stempas?

De stempas wordt opgestuurd naar het adres waar jij ingeschreven staat. Omdat we 20 maart voor zowel de Provinciale Staten als de waterschappen stemmen, wordt er voor beide verkiezingen een aparte stempas opgestuurd. Neem deze dus allebei mee, het is niet mogelijk om met alleen een stempas ook voor de waterschappen te stemmen voor de Provinciale Staten - of andersom. Als een of beide stempassen na 6 maart nog niet is bezorgd, neem dan contact op met je gemeente.

Wat moet ik doen als ik mijn stempas kwijt ben?

Neem zo snel mogelijk contact op met je gemeente om een nieuwe aan te vragen. Let op: een schriftelijk verzoek moet voor 15 maart worden ontvangen door de gemeente en mondeling (bij het loket) moet het verzoek voor 19 maart 12:00 zijn gedaan.

Wat als ik iemand voor mij wil laten stemmen of voor iemand anders wil stemmen?

Om iemand anders namens jou een stem uit te brengen moet diegene worden 'gemachtigd'. Dit kan worden ingevuld op de achterkant van de stempas. De gemachtigde kan per verkiezing de stem van maximaal twee anderen uitbrengen.

Wil je meer informatie over de verkiezingen?

Delen:

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee

Steun onze docenten en blijf op de hoogte

Steun onze strijd en blijf op de hoogte van al onze acties, ideeƫn en activiteiten omtrent leraren.