Alles op alles om slachtoffers thuis te krijgen

Alles op alles om slachtoffers thuis te krijgen

Alles op alles om slachtoffers thuis te krijgen
Foto Twitter / Christiaan Timmers

Door Michiel Servaes op 29 juli 2014 Delen  

Vandaag kwam de Tweede Kamer bijeen om de laatste stand van zaken te bespreken rondom de verschrikkelijke ramp met vlucht MH17. De beelden vanuit het rampgebied waren walgelijk, die van de terugkomst van slachtoffers in Eindhoven hartverscheurend.

Repatriëren en identificeren van de slachtoffers blijft terecht de absolute prioriteit van het kabinet. Het is van het allergrootste belang dat de nabestaanden op een waardige manier afscheid kunnen nemen van hun geliefden. Namens de PvdA-fractie heb ik mijn dank en respect uitgesproken voor al degenen die zich voor en achter de schermen inzetten om dat doel te bereiken.

Er is de afgelopen dagen gewikt en gewogen wat de beste manier is om ook de achtergebleven slachtoffers, en zo veel mogelijk van hun persoonlijke bezittingen, terug te halen. Ook voor mij was dat een strijd tussen hart en hoofd. Tussen bewapende troepen sturen of juist bedachtzaam opereren te midden van strijdende partijen. Voor het laatste is gekozen – geen eenvoudig, wel een verstandig besluit. We moeten alles op alles zetten om de slachtoffers thuis te krijgen, maar voorkomen dat we bij een complex militair conflict betrokken raken.

Ondertussen blijft de situatie rond de crashsite ingewikkeld. Oekraïense regeringstroepen en separatisten zijn in hevige gevechten verwikkeld en bemoeilijken de toegang voor het Nederlandse team. Ik heb er bij het kabinet op aangedrongen zware druk op alle partijen uit te oefenen om het staakt-het-vuren rond het rampgebied te respecteren. Het moet hen duidelijk zijn dat ons geduld niet oneindig is.

Tijdens het debat kwam bericht uit Brussel dat de EU besloten heeft tot nieuwe sancties tegen Rusland. Details zijn nog niet bekend, maar het lijkt om een stevig pakket te gaan. Terecht reageert Europa eensgezind en ferm op de aanhoudende stappen die Rusland zet om de situatie in Oekraïne te destabiliseren. De PvdA pleit al langer voor maatregelen gericht op sleutelsectoren van de Russische economie en een volledig exportverbod voor defensiematerieel.

Het neerhalen van vlucht MH17, een laffe misdaad tegen bijna 300 mannen, vrouwen en kinderen, heeft diepe indruk gemaakt. De dag van nationale rouw is door iedereen intens beleefd, Nederland is om de nabestaanden heen gaan staan. Ik hoop dat we dat blijven doen en dat de repatriëringsmissie snel en veilig aan de slag kan.

Delen: