Alleen bereikt ge niets, maar samen alles!

Alleen bereikt ge niets, maar samen alles!

Door Gijs van Dijk op 18 maart 2019 Delen  

Vandaag staken politieagenten, trambestuurders, conducteurs, verpleegkundigen en vele anderen voor een goed pensioen.

Zij willen na een leven lang gewerkt te hebben zeker zijn van een onbezorgde oude dag. Genieten van welverdiende rust na het jarenlange harde werken. Maar helaas wordt dit voor veel mensen steeds lastiger.

Met de huidige economische voorspoed ligt er nu een historische kans om een goed pensioenakkoord te sluiten.

Daarom ben ik vandaag bij landelijke actiedag en steun ik de vakbonden met hun eis voor een goed pensioen voor iedereen. Dit om een doorbraak te forceren bij het kabinet. Woensdag zijn er verkiezingen waarmee we ervoor kunnen zorgen dat dit kabinet meer gaat doen voor al die politieagenten, verpleegkundigen en bouwvakkers die de zekerheid willen krijgen van een goed pensioen.

Met de huidige economische voorspoed ligt er nu een historische kans om een goed pensioenakkoord te sluiten. Een pensioenakkoord waarmee je, als het werken niet meer gaat, eerder kunt stoppen met werken. Gepensioneerden niet hoeven te vrezen voor kortingen op hun pensioen. En een akkoord waarmee jongeren een goed pensioen gaan opbouwen.

Dit is keihard nodig voor al die mensen die snakken naar de zekerheid van een goed pensioen.

Dit is keihard nodig voor al die mensen die snakken naar de zekerheid van een goed pensioen. Dit kabinet moet dus weer terug aan tafel met de vakbonden en zo snel mogelijk een pensioenakkoord sluiten op vier terreinen:

  1. Voorkom onnodige kortingen en zorg dat er weer geïndexeerd kan worden. Dit kan door een nieuw pensioencontract. We moeten breken met de huidige situatie, waarin pensioenfondsen zich arm moeten rekenen voor een zekerheid die niet bestaat;
  2. Eerder kunnen stoppen. Stratenmakers, verpleegkundigen, politieagenten, brandweermannen en vergelijke beroepen kunnen niet doorwerken tot de pensioenleeftijd. Bedrijven en sectoren moeten ruimte krijgen om harde afspraken te maken zodat mensen gezond oud kunnen worden op hun werk en eerder met pensioen kunnen als ze de eindstreep niet halen.
  3. De AOW-leeftijd moet minder snel stijgen. Als we niks doen gaat je pensioen straks pas na je 70ste in. Wij deden daarom vorig jaar al dit voorstel: voor elk jaar dat we langer leven, ook een half jaar extra genieten van pensioen.
  4. Een goed pensioen voor zzp’ers. Er dreigt nu maatschappelijk gevaar dat een steeds grotere groep werkenden straks alleen AOW krijgen. Wij willen dat alle werkenden – inclusief zzp’ers, uitzendkrachten en payrollmedewerkers – zeker zijn van een goed pensioen. Tot op latere leeftijd doorwerken kan ook gepaard gaan met ziekte en uitval. Alle werkenden moeten daarom kunnen rekenen op een vangnet bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.
Delen:

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word nu lid