Alle kinderen verdienen gelijke kansen

Ons voorstel om de grondwet te wijzigen

Alle kinderen verdienen gelijke kansen

Door Lodewijk Asscher op 12 september 2019 Delen  

Scholen moeten onze kinderen voorbereiden op het leven in onze open en vrije samenleving. Burgerschap en ontwikkeling moeten voorop staan.

Nieuwsuur en NRC lieten gisteren zien hoe op een aantal islamitische scholen wordt onderwezen over jongens en meisjes en over homoseksualiteit. Jongens en meisjes mogen elkaar niet aankijken. Meisjes moeten altijd vergezeld zijn van een mannelijk familielid en moeten hun ogen neerslaan. Homoseksualiteit is iets wat Allah vreselijk vond en mannen die op vrouwen willen lijken zijn vervloekt. Als ik lees wat er op deze scholen wordt onderwezen over hoe God de bevolking van Sodom en Gomorra strafte, denk ik aan die jongen in de klas die misschien wel op andere jongens valt. Hoe voelt hij zich als wordt onderwezen dat God homo’s verafschuwt?

Dat ouders zelf een school mogen stichten – gebaseerd op hun levensovertuiging – is een grote verworvenheid.

De denkbeelden die op deze scholen onderwezen worden, beperken kinderen in hun vrije ontwikkeling en beschouw ik als een vorm van kindermishandeling. De inspectie moet daar direct op af. In de uitzending van Nieuwsuur wordt beweerd dat de inspectie dit onderwijs “volgens de regels” zou vinden. Dat kan ik amper geloven. En als dat echt zo is moeten de regels op de schop.

Wat ons betreft moet artikel 23 vooral de opdracht bevatten dat ieder kind een gelijke kans verdient.

En mede daarom willen we artikel 23 van de grondwet moderniseren. De vrijheid van onderwijs. Dat ouders zelf een school mogen stichten – gebaseerd op hun levensovertuiging – is een grote verworvenheid. Dat moeten we behouden. Maar dat artikel mag niet misbruikt worden om de vrijheid van anderen te ontnemen. Wat ons betreft moet artikel 23 vooral de opdracht bevatten dat ieder kind een gelijke kans verdient. En dat onderwijs – ongeacht de levensovertuiging – altijd de gelijkheid van man en vrouw, homo, hetero en de democratische rechtsstaat als uitgangspunt moet nemen.

Binnenkort gaan we onze grondwetswijziging officieel indienen in de Tweede Kamer.

Binnenkort gaan we onze grondwetswijziging officieel indienen in de Tweede Kamer. Want ieder kind verdiend een gelijke kans in het leven. En discriminatie – vanwege ras, kleur of seksuele voorkeur – moeten we altijd bestrijden.

Lees hier meer over ons voorstel de grondwet te wijzigen
Delen:

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid