Alcoholslot ook in bus en vrachtwagen

Alcoholslot ook in bus en vrachtwagen

Door Attje Kuiken op 31 januari 2013 Delen  

De PvdA wil dat het aantal slachtoffers door alcohol in het verkeer verder omlaag gaat. Daarom willen we het mogelijk maken om ook vrachtwagen- en buschauffeurs een alcoholslot op te leggen. Op dit moment kan een alcoholslot alleen worden opgelegd aan bestuurders van personenwagens en taxi’s, maar niet aan vrachtwagens en bussen: een onwenselijke tekortkoming in de wet.

Van een vrachtwagenchauffeur die te veel heeft gedronken, kan op dit moment alleen het rijbewijs worden ingetrokken. De rechter vindt dit vaak een te zwaar middel, omdat de overtreder dan zijn baan verliest. Het gevolg is dat de chauffeur in kwestie er vaak mee wegkomt, opnieuw in de fout kan gaan met alcoholgebruik en andere weggebruikers in gevaar kan brengen. Ik wil aan deze onveilige situatie een einde maken.

Ik heb daarom samen met het CDA aan minister Schultz gevraagd een alcoholslot voor vrachtwagens in te voeren. De minister steunt onze oproep en gaat bekijken of en op welke wijze dit kan worden geregeld. In het algemeen overleg verkeersveiligheid heeft zij toegezegd de Tweede Kamer hier voor 1 maart over te informeren.

Het alcoholslot is een apparaatje waarin mensen voor vertrek moeten blazen. Als ze te veel hebben gedronken, start de motor niet. Dit slot is het afgelopen jaar meer dan 4200 keer opgelegd en werkt goed. Veel mensen zijn voor hun baan afhankelijk van hun rijbewijs. Het alcoholslot is de oplossing om chauffeurs, als ze een keer in de fout gaan, niet direct werkloos te maken. Tegelijkertijd wordt de verkeersveiligheid vergroot en worden andere weggebruikers beter beschermd.