Geef handhaver gezag en bevoegdheden

Geef handhaver gezag en bevoegdheden

Door Ahmed Marcouch op 8 september 2011 Delen  

De PvdA wil dat toezichthouders en handhavers in actie mogen komen bij vernielingen, straatoverlast en verkeersovertredingen. Hun takenpakket en bevoegdheden moeten daarvoor wettelijk worden uitgebreid. Deze ‘gemeentebrigades’ zouden een welkome aanvulling kunnen zijn op de politie.

Burgemeesters moeten ‘stevige’ mensen kunnen benoemen, strak in het uniform, fysiek imponerend en verbaal sterk. Op dit moment lijdt menig handhaver eronder dat hij of zij een blaffende hond is die niet mag bijten; de handhavers weten dat de bewoners haarfijn aanvoelen dat het hen ontbeert aan handhavingsbevoegdheden. Ik vind het een goed moment om dat te veranderen.

In sommige Nederlandse wijken is het hard nodig dat er meer toezicht komt en dat overlastgevers worden aangepakt. Daarom is het zeer belangrijk dat naast de inzet van de politie, er ook voor de gemeentes instrumenten blijven om het toezicht en de handhaving in de buurten in stand te houden en waar nodig te intensiveren. Alleen als de omgeving veilig is, kunnen mensen vooruit komen in het leven.