Agressie in de trein samen bestrijden

Agressie in de trein samen bestrijden

Door Ahmed Marcouch op 29 november 2013 Delen  

Agressie in de trein neemt schrikbarend toe. Geweld tegen treinpersoneel en reizigers moeten we niet tolereren, maar effectief bestrijden. Mijn collega Duco Hoogland en ik willen daarom dat het kabinet samen met de NS een systeem opzet, waarmee reizigers met een sms geprikkeld worden om te helpen als er bijvoorbeeld een conducteur mishandeld wordt. Zo maken we de trein samen veiliger.

Het komt te vaak voor dat treinreizigers niet ingrijpen als medereizigers of NS-medewerkers bedreigd of zelfs mishandeld worden. Omstanders blokkeren of kijken weg als iemand in elkaar geslagen wordt. Dat is iets psychologisch. Mensen durven niet in te grijpen of denken dat de NS dit soort zaken maar moet oplossen. Dat valt te begrijpen, maar het zou mooi zijn als reizigers geprikkeld worden om samen met het treinpersoneel op te komen voor de veiligheid in de trein door agressievelingen aan te spreken en geweldplegers af te stoppen.

Een sms zou een prikkel kunnen zijn om op te komen voor diegene die bedreigd wordt. Een por, waardoor mensen elkaar sneller helpen. Op die manier kunnen we veel geweldsincidenten voorkomen. Zodat iedereen veilig met de trein kan reizen en de conducteur veilig zijn werk kan doen. We hebben minister Opstelten opgeroepen om hiervoor een sms-alert te in te zetten, zoals we al doen bij Burgernet.

Delen: