Afname schooluitval mooi resultaat

Afname schooluitval mooi resultaat

Door Tanja Jadnanansing op 16 januari 2014 Delen  

Minder jongeren hebben het afgelopen jaar hun school verlaten zonder diploma. Dat is mooi nieuws. Een opleiding afronden en een diploma behalen geeft jongeren uitzicht op een baan en een mooie toekomt, een toekomst die zonder diploma heel wat minder rooskleurig is. Het is fantastisch dat minister Bussemaker werk heeft gemaakt van het tegengaan van voortijdige schooluitval en dat de aanpak van het kabinet werkt. Maar vooral wil ik alle leraren, leerplichtambtenaren en lokale politici een enorm compliment maken. Zij zijn iedere dag bezig om ervoor te zorgen dat onze jongeren met een diploma van school gaan.

Vorig jaar heb ik een tour gemaakt langs scholen die het beste presteren als het gaat om het terugdringen van voortijdige schooluitval. Ik leerde daar dat intensieve begeleiding van die scholen, samen met de gemeente, echt werkt. Coaching van jongeren die het wat moeilijker hebben geeft ze het plezier terug in leren. En juist dat is de sleutel om iedereen binnenboord te houden.

Op iedere school die ik bezoek zie ik prachtige initiatieven waarmee dit voor elkaar wordt gebokst. Ik denk bijvoorbeeld aan het 2getthere project in Arnhem, waar wordt gewerkt door jongerencoaches. Hier wordt in de praktijk bewezen dat door coaching er resultaat wordt geboekt. Dit project is zelfs genomineerd voor de prestigieuze Hein Roethofprijs, als een van de meest innovatieve en effectieve programma’s voor jongeren van Nederland.

Maar het werk is nog niet af. Uiteindelijk wil ik dat geen enkele jongere meer van school gaat zonder diploma. Om dat te bereiken moeten we aandacht hebben voor jongeren die niet meer leerplichtig zijn. Van alle jongeren die stoppen met school zonder diploma is namelijk 80 procent ouder dan 18 jaar. Dat is de volgende groep jongeren waar ik mijn aandacht op richt. Zodra de leerplicht is afgelopen verlaten zij het onderwijs en pas op latere leeftijd realiseren zij zich dat ze destijds een slechte beslissing hebben genomen. Leerplichtambtenaren en leraren hebben geen grip meer op deze groep. Daarom wil ik gemeenten steunen in hun zoektocht naar een middel om ook deze jongeren te begeleiden naar een diploma dat ze volop kansen biedt op de arbeidsmarkt.

Kortom, een enorm compliment aan alle betrokkenen voor het tot nu toe behaalde resultaat. En nu weer onze schouders eronder, om ervoor te zorgen dat straks geen enkele jongere meer van school gaat zonder diploma.