Actieplan thuis wonen met zorg

Actieplan thuis wonen met zorg

Door Otwin van Dijk op 11 oktober 2012 Delen  

De Partij van de Arbeid wil zorg dichtbij huis regelen, zodat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven in hun eigen, vertrouwde omgeving. Ook als je zorg en hulp nodig hebt in het dagelijks leven. Om dit mogelijk te maken is het wel belangrijk een aantal zaken goed te regelen om deze zorg te kunnen bieden en om voor passende woonruimte te zorgen. Daarom heb ik aan de staatssecretaris gevraagd om met een actieplan voor thuis wonen met zorg te komen.

Ook de samenwerkende patiëntorganisaties hebben om een dergelijk plan gevraagd, zodat je kan blijven wonen in de wijk waar je veel contacten hebt of waar je die juist wilt opbouwen. Eerder lanceerde mijn collega Jetta Klijnsma een soortgelijk masterplan om zorg in de buurt te organiseren.

Het scheiden van wonen en zorg in de AWBZ kan een belangrijke bijdrage leveren om dit mogelijk te maken. De zorg vindt dan plaats in huis, aangepast aan de wensen van de hulpbehoevende. Of je nu ouder wordt, een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt, of je te maken hebt met psychische problemen: je behoudt de regie over je eigen leven.

Er wordt al een aantal stappen in de goede richting gezet, maar een goed actieplan is nodig om zorg thuis te organiseren. In dit plan moeten gemeenten, woningcorporaties, cliëntenorganisaties en zorgaanbieders samenwerken om de juiste voorwaarden te creëren voor zorg in huis. Zoals geschikte woningen en welzijn in de buurt. Alleen dan is er voor iedereen in de zorg oog: ruimte en flexibiliteit voor wie zelf zijn ondersteuning wil inrichten, alles goed geregeld voor wie dat niet kan. Dat maakt de zorg sterker en socialer.