Actieplan aanpak huisjesmelkers

Actieplan aanpak huisjesmelkers

Door Jacques Monasch op 3 september 2012 Delen  

De Partij van de Arbeid wil huisjesmelkers die te veel huur vragen aan studenten of verhuurde woningen slecht onderhouden harder aanpakken. Daarvoor presenteer ik vandaag een tienpuntenplan (pdf). In 2010 had maar liefst een kwart van de studenten problemen met hun huisbaas. Wij willen studenten helpen om dergelijke misstanden tegen te gaan.

De PvdA wil onder meer dat elke studentenstad een huurteam krijgt dat studenten adviseert bij woonzaken. Daarnaast moet er betere voorlichting komen voor studenten. Slechts 40% van alle studenten weet van het bestaan van de huurcommissie af. De huurcommissie die had moeten bemiddelen bij conflicten tussen huurder en huisbaas wordt in driekwart van de gevallen niet ingeschakeld.

Iedereen heeft rechten en plichten, maar studenten zijn nu te vaak alleen op de hoogte van hun plichten. Studenten die huren zijn bijzonder kwetsbaar voor huisjesmelkers. Zo betaalt 80% van de studenten in Utrecht te veel huur. De huizen zijn vaak slecht onderhouden, niet hygiƫnisch of brandgevaarlijk. Wij stellen huisjesmelkers aansprakelijk voor dergelijke misstanden.

Verder stelt de PvdA voor om hogere boetes in te stellen voor huisjesmelkers die regelmatig de fout in gaan. Over huisbazen die hun huurders treiteren en de woning laten verkrotten gaan we actiever dossiers aanleggen.

Ook mensen en instanties die de huisjesmelker helpen worden in ons plan aangepakt. Zo treden we strenger op tegen prijsafspraken op veilingen en worden de makelaars, hypotheekvertrekkers, advocaten of notarissen die betrokken zijn bij misstanden aangepakt.

Lees hier het hele plan (pdf) >

Lees hier het hele plan (htm) >