Abonnement opzeggen makkelijker

Abonnement opzeggen makkelijker

Door Martijn van Dam op 30 november 2011 Delen  

Op 1 december gaat de initiatiefwet van de PvdA tegen stilzwijgende verlenging van abonnementen in. De wet maakt het voor abonnees makkelijker hun overeenkomst op te zeggen en maakt een einde aan een paar andere ergernissen. Zo mag je straks op elk moment je abonnement opzeggen, wordt de opzegtermijn maximaal een maand en mag een contract opzeggen niet moeilijker zijn dan het afsluiten ervan.

De wet tegen stilzwijgende verlenging treedt deze week dan eindelijk in werking. De wet is er in eerste instantie gekomen om ons te verlossen van één van de grootste ergernissen waarmee je te maken kunt krijgen als je ergens een contract hebt afgesloten: dat je er opeens een jaar langer aan vastzit, zonder dat je er bewust voor kiest.

Er zijn bedrijven die het ons zo moeilijk mogelijk maken een abonnement op te zeggen. Bijvoorbeeld doordat klanten alleen aan het einde van het jaar mogen opzeggen. Dat verandert vanaf 1 december. Ook moet het opzeggen van een contract net zo makkelijk zijn als het afsluiten ervan. Aanmelden op internet, betekent opzeggen op internet. Dus geen gedoe meer met aangetekende brieven.

Dankzij deze wet hoef je niet meer een jaar door te betalen als je een week te laat bent met het opzeggen van je sportschoolabonnement. Daarnaast zijn er nog een paar nieuwe regels die het makkelijker maken ongewenste abonnementen en contracten binnen een redelijke termijn op te zeggen.

Hieronder de verbeteringen op een rijtje:

– Stilzwijgend verlengen van contracten of abonnementen wordt verboden. Het betreft alle overeenkomst waarmee met regelmaat producten worden geleverd of diensten worden verricht. Verzekeringen vallen daar niet onder, maar de verzekeringsbranche heeft zelf inmiddels de stilzwijgende verlenging afgeschaft.

– Overeenkomsten kunnen voortaan op elk gewenst moment worden opgezegd. Een aanbieder mag dus geen eisen meer stellen aan het moment waarop de opzegging binnen moet komen. Aanbieders maakten opzegging aan het begin van het jaar vaak onmogelijk, maar dat is dus verleden tijd.

– De opzegtermijn van overeenkomsten wordt maximaal een maand. Dat was drie maanden.

– Aanbieders mogen geen eisen stellen aan de opzegging die zwaarder zijn dan de mogelijkheid om een contract aan te gaan. Vaak werd bijvoorbeeld een aangetekende brief geëist. Dus als je via internet een contract kunt afsluiten, heb je voortaan ook het recht via internet op te zeggen.

– Er is een uitzondering voor kranten en tijdschriften. Die mogen wel stilzwijgend verlengen, maar nog maximaal met drie maanden. Of als ze niet stilzwijgend verlengen, mogen tijdschriften die minder dan eens per maand verschijnen een opzegtermijn hanteren van drie maanden. Aan een krant of tijdschrift kun je zodoende hooguit drie maanden vastzitten. Een proefabonnement mag niet langer stilzwijgend worden omgezet in een gewoon abonnement.

– Contracten met een duur langer dan een jaar, kunnen na dat jaar worden opgezegd met een opzegtermijn van een maand. Indien de consument echter korting of een cadeau kreeg in ruil voor de langere contractduur, heeft de aanbieder wel het recht daarvoor een redelijke vergoeding te vragen bij vroegtijdig opzeggen.