Aan de ongelijke beloning m/v samen een einde maken

Gelijk loon voor gelijk werk

Aan de ongelijke beloning m/v samen een einde maken

Door Lilianne Ploumen op 3 november 2017 Delen  

Vandaag is het Equal Pay Day

Vrouwen verdienen in Nederland voor hetzelfde werk gemiddeld twintig procent minder salaris dan mannen. Met andere woorden: vrouwen moeten 64 dagen langer doorwerken dan mannen om hetzelfde te verdienen. Dat is natuurlijk van de zotte, anno 2017. Daarom ga ik samen met fractiegenoot Gijs van Dijk een initiatiefwetsvoorstel indienen dat aan deze ongelijkheid een einde maakt.

Vrouwen krijgen voor hetzelfde werk minder salaris dan mannen. Dat is natuurlijk van de zotte, anno 2017.

Niet alleen in Nederland krijgen vrouwen structureel minder loon dan mannen voor hetzelfde werk. Ook in veel landen lopen vrouwen tegen deze oneerlijke praktijken. In IJsland hebben ze daar nu iets op bedacht. Er is daar een wetsvoorstel ingediend waarbij bedrijven moeten aantonen dat zij mannen en vrouwen gelijk belonen voor gelijk werk. Bedrijven die hier netjes aan voldoen krijgen een certificaat. Bedrijven die er een potje van maken overtreden de wet en zijn dus strafbaar. In IJsland wordt zo’n certificaat geldig voor drie jaar en het geldt alleen voor bedrijven die meer dan 25 werknemers hebben. In Nederland bekijken we nu hoe we dit precies gaan doen, om met zo min mogelijk administratieve lasten wel gelijke beloning af te dwingen.

Gijs van Dijk en ik gaan het IJslandse voorstel vertalen in een Nederlandse wet.

Door deze wet staan vrouwen er niet langer alleen voor als ze een probleem aankaarten bij hun baas. De bewijslast wordt namelijk omgekeerd. Niet de werknemer moet aantonen dat een mannelijke collega meer verdient voor hetzelfde werk. In deze nieuwe wet is het de werkgever die moet aantonen dat er in het bedrijf gelijk loon voor gelijk werk is.

Als Kamerlid ga ik de komende tijd samen met Gijs van Dijk  het IJslandse voorstel vertalen in een Nederlandse wet. Zodat ongelijke beloning niet langer een individueel probleem van heel veel vrouwen is, maar een zaak waar we gezamenlijk een einde aan maken.

Het is tijd voor daden.

Vandaag, op Equal Pay Day, ga ik tijdens bijeenkomsten van de FNV en WomenINC in gesprek met werkgevers, werknemers en andere politieke partijen over wat we gaan doen. Want alleen maar mooie woorden spreken over ongelijke beloning is niet genoeg, het is tijd voor daden.

word lid

Word lid van de PvdA!

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word lid

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte.