De termijn voor aanmelding is verlopen
Lees hier alles over de procedure Bekijk hier onze kandidatenlijst voor de verkiezingen
Zoals bij de PvdA gebruikelijk is, wordt de Tweede Kamerlijst altijd vastgesteld door het Congres. Om te komen tot een concept lijst heeft het partijbestuur in december 2019 een adviescommissie ingesteld. Deze adviescommissie kandidaatstelling TK 2021 heeft als doel een kwalitatief hoogwaardige en diverse lijst op te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021.
Bij het proces van kandidaatstelling hoort een grote mate van vertrouwelijkheid, vanwege de huidige posities van potentiële kandidaten voor het Kamerlidmaatschap. Tegelijkertijd wil de commissie zo transparant mogelijk zijn over het proces om tot de Kamerlijst te komen. Daarom geeft de adviescommissie kandidaatstelling op deze website regelmatig updates over de fase waarin het proces zich bevindt en op basis van welke criteria de commissie komt tot afwegingen over de lijst.
Het werk van de adviescommissie is direct in december 2019 gestart toen de commissie is ingesteld door het partijbestuur. In december 2019 heeft de commissie verkend op welke wijze aan de opdracht invulling gegeven kan worden en hoe zo veel mogelijk partijgenoten gestimuleerd kunnen worden om zich te kandideren.
Op het congres van 7 maart 2020 is zowel plenair als in een subsessie aandacht besteed aan de kandidaatstelling. Plenair vertelde Marja Wagenaar, voorzitter van de commissie, over de ambitie van de commissie. In een subsessie met Marja Wagenaar, Sharon Dijksma en Ahmed Marcouch is een verdere toelichting gegeven en konden leden vragen stellen over het werk in de Tweede Kamer en het kandidaatstellingsproces.
Het was de bedoeling om in het voorjaar op verschillende plekken in het land ‘crashcourses’ te organiseren, waar geïnteresseerden terecht konden met hun vragen bij de commissie. Vanwege de Corona maatregelen hebben er geen ‘fysieke’ maar wel ‘digitale’ bijeenkomsten plaatsgevonden In totaal hebben 5 online crashcourses plaatsgevonden op 28 mei, 11 en 25 juni. In deze digitale bijeenkomsten werd uitleg gegeven over het profiel van de Kamerleden die worden gezocht en over hoe de procedure eruit ziet. Ook vertelde de commissieleden uit hun ervaring als Kamerlid , bewindspersoon of fractiemedewerker over het Kamerwerk, waarom het zo’n mooi functie is en wat er komt kijken om van de functie een succes te maken. Aanvankelijk waren drie online crashcourses voorzien, maar vanwege grote interesse zijn er twee sessies extra georganiseerd. In totaal hebben ongeveer 250 mensen deelgenomen aan de crashcourses.
Van april tot juli heeft de commissie ook gesprekken gevoerd met netwerken en nevenorganisaties van de PvdA over de kandidaatstelling. Vertegenwoordigers van de netwerken en nevenorganisaties hebben daar hun aandachtspunten kunnen geven aan de commissie. Ook is gesproken met de ondernemingsraad van de Stichting Ondersteuning Tweede Kamerdractie. Verder is met de gewesten gesproken over hun voordrachten. De commissie gaf hen daarbij de uitdaging om met een diverse voordracht te komen. In dat geval mochten de gewesten vier, in plaats van drie, kandidaten aanleveren. Daarbij moest worden voldaan aan de volgende criteria:
- Minimaal twee vrouwen, én;
- Minimaal één kandidaat onder de 35, én;
- Minimaal één kandidaat die vooral actief is geweest buiten de PvdA.
In juni heeft de commissie in twee vergaderingen de aandachtspunten uit alle gesprekken doorgenomen. In deze vergaderingen heeft de commissie ook de werkwijze voor selectie in het najaar besproken en een training gevolgd over het voeren van selectiegesprekken.
In augustus heeft de commissie de exacte criteria voor beoordeling in verschillende gespreksrondes vastgesteld. De kandidaatstelling sloot op 1 september.
Tot 1 september konden PvdA-leden zich kandidaat stellen voor de Tweede Kamerlijst. Er hebben zich 173 kandidaten gemeld. De commissie is blij verrast met de hoge kwaliteit en diversiteit in de aanmeldingen. Meer dan de helft van de kandidaten is vrouw, een groot aantal kandidaten is onder de 35 en ook wat expertise en regionale herkomst betreft is er veel keuze. Kandidaten hebben bij hun aanmelding een motivatiebrief, een filmpje en een cv aangeleverd. Om als kandidaat toegelaten te worden tot de procedure waren ook ondersteuningsverklaringen noodzakelijk. Kandidaten konden deze keer kiezen om 100 handtekeningen of drie inhoudelijke ondersteuningsverklaringen in te sturen. De meeste kandidaten hebben voor de laatste optie gekozen.
De kandidaatstellingscommissie heeft eind september en begin oktober met 90 kandidaten een eerste gesprek gevoerd. Hierbij is ook gesproken met alle door gewesten voorgedragen kandidaten. Alle kandidaten zijn na de gesprekken door de commissieleden beoordeeld op hun motivatie en geschiktheid voor het Kamerwerk. Daarop zijn 58 kandidaten uitgenodigd voor de tweede en derde ronde.
Half oktober heeft de tweede ronde vanwege de coronamaatregelen digitaal plaatsgevonden. De kandidaten kregen in deze ronde een casus toegewezen over een regionale kwestie. Er waren vier regionale casussen voorbereid. De casussen hadden betrekking op onderwijs in Zeeland, arbeidsmigranten in Limburg, zorg in de Achterhoek en boringen in de Waddenzee.
In november vindt de derde gespreksronde plaats. Alle nog resterende kandidaten gaan daarbij in gesprek met de gehele commissie. Daarbij staat ons nieuwe verkiezingsprogramma hoog op de agenda. Ook komt integriteit aan de orde en wordt er doorgepraat over kandidaatspecifieke zaken.
De commissie presenteert eind november een concept-lijst aan het partijbestuur. De vaststelling van de lijst zal plaatsvinden op het verkiezingscongres op 16 januari 2021.
De adviescommissie kandidaatstelling voor de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 spant zich in om door middel van een zorgvuldige procedure tot een sterke en diverse lijst te komen. Uiteraard staat de commissie open voor vragen van kandidaten. Vragen aan de commissie kunnen gesteld worden via [email protected].
Mochten kandidaten in dat proces toch vragen blijven houden of met een vervelend gevoel blijven zitten, dan bestaat de mogelijkheid om contact te zoeken met twee vertrouwenspersonen. Het partijbestuur heeft Dick de Cloe en Marit Maij aangesteld als vertrouwenspersonen. Via [email protected] kan met hen contact gezocht worden.
Voor de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen zoeken we kandidaat-Kamerleden met gedrevenheid om het verschil te maken. Dat vraagt om een sterke binding met de samenleving, een heldere blik en een eigen opvatting over hoe politiek te bedrijven. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen en die hun nek willen uitsteken. De leden van de PvdA Tweede Kamerfractie zijn in de eerste plaats volksvertegenwoordigers. Onze volksvertegenwoordigers nemen via het parlement de leiding in maatschappelijke discussies. Ze komen met nieuwe ideeën voor nieuwe zekerheden. Zij zoeken actief contact met de kiezer en de achterban om ideeën te genereren, te toetsen en om ervaringen op te doen. Zij zijn in staat het politieke ambacht in de Tweede Kamer snel in de vingers te krijgen.
Er is een profiel opgesteld met alle criteria waar onze volksvertegenwoordigers, idealiter, aan moeten voldoen. Dat kan je hier vinden!
Je kan je kandidaatstelling voor een plek op onze lijst melden van 1 juni 2020 tot 1 september 2020, via bovenstaand formulier. Kandidaat-lijsttrekkers konden zich melden van 29 april 2020 tot 29 mei 2020. Die inschrijving is inmiddels gesloten.
Kandidaten moeten een brief en filmpje van maximaal 90 seconden aanleveren waarin zij toelichten waarom zij een plek op de lijst moeten hebben. Van kandidaten wordt ook gevraagd om de Erecode te ondertekenen en de interne bereidverklaring. Verder wordt een kopie van het identiteitsbewijs gevraagd. Het lidmaatschap van de PvdA is een vanzelfsprekende vereiste.
Van kandidaten voor de Tweede Kamer wordt ook verwacht dat ze ondersteund worden door partijgenoten en/of de samenleving. Over ondersteuningsverklaringen vind je in de volgende vraag meer informatie. De PvdA vindt het belangrijk dat haar volksvertegenwoordigers van onbesproken gedrag zijn. Daarom wordt kandidaten gevraagd een formulier in te vullen met vragen over integriteit en ook in de gesprekken zal daar uitgebreid aandacht voor zijn. In een latere fase van het proces wordt kandidaten gevraagd een Verklaring Omtrent Gedrag aan te leveren.
De kandidaatstelling is open van 1 juni 2020 tot 1 september. Na 1 september zal de commissie beginnen met een selectie van de kandidaten op basis van de brieven en filmpjes die zijn binnengekomen. In de eerste twee weken van september zullen ook mogelijke ondersteuningsverklaringen worden gecontroleerd, als het om handtekeningen gaat. De commissie werkt met drie rondes gesprekken. In het laatste weekend van september zullen de eerste gesprekken met kandidaten worden gehouden. De volgende rondes vinden plaats in oktober. Eind november wordt de conceptlijst door het partijbestuur vastgesteld. En op het Verkiezingscongres in januari 2021 wordt de definitieve lijst door het congres vastgesteld. NB: bij deze procedure worden de actuele maatregelen ter verspreiding van het coronavirus in acht genomen.
De kandidaatstellingscommissie is divers samengesteld en bestaat uit leden uit alle provincies, van alle leeftijden en met heel diverse achtergronden en ervaring. Dit is de samenstelling van de commissie.
Dit jaar kan je twee soorten ondersteuningsverklaringen aanleveren:
- 100 handtekeningen
óf
- Drie inhoudelijke ondersteuningsverklaringen.
De drie inhoudelijke ondersteuningsverklaringen mogen filmpjes of brieven zijn van mensen die uitleggen waarom jij een kandidaat geschikte bent. Dan kunnen verklaringen van partijgenoten zijn of van maatschappelijke organisaties of van andere mensen die jou goed kennen en weten waarom jij geschikt bent volksvertegenwoordiger te worden.
De 100 ondersteuningsverklaringen door handtekeningen is ook een mogelijkheid. Door Corona is het lastig om nu echte handtekeningen te verzamelen. Om die reden kunnen leden hun ondersteuningsverklaring mailen naar [email protected]. Graag één mail per kandidaat.
Het onderwerp in deze mail moet de naam van de kandidaat(-lijsttrekker) zijn, met het volgende standaardbericht:
“Met dit bericht verklaar ik … te ondersteunen in haar/zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van de PvdA/de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. INVOEGEN NAAM”.
LET OP! Dit bericht moet verzonden worden van een e-mailadres dat in onze ledenadministratie bekend is en dat gekoppeld is aan een lidmaatschap.
De lijsttrekkerskandidaten voor de PvdA moesten zich uiterlijk op 29 mei, dus vóór 30 mei, melden. De inschrijving is nu gesloten.
Voor het lijsttrekkerschap van de PvdA stonden er aanvullende vereisten in het profiel. Daarnaast moest de kandidaatstelling voldoen aan dezelfde criteria als hierboven uitgelegd. Dus een brief, een filmpje, een getekende Erecode, een getekende interne bereidverklaring en ondersteuningsverklaringen. Voor de kandidatuur voor het lijsttrekkerschap zijn 100 ondersteuningsverklaringen verplicht.
In het profiel voor kandidaten zijn aanvullende eisen geformuleerd voor de lijsttrekker. Die kan je vinden in dit profiel.
De commissie is te bereiken via [email protected]. Twijfel je of je aan het profiel voldoet of heb je aanvullende vragen? Mail gerust!