Fietstocht van Jan

… Over aardbeien, zelfs voor Japan.

31 juli 2019 door Jan Schuurman Hess

Horst aan de Maas is een grote gemeente ten noorden van Venlo, tussen de Maas en de Peel in de provincie Limburg. Het is samengesteld uit alleraardigste dorpen, land en tuinbouw en veeteelt zijn de belangrijkste economische activiteiten.

Lees verder

Kronenberg…. zal het dorp veranderen?

31 juli 2019 door Jan Schuurman Hess

De kernvraag voor de inwoners van Kronenberg was: als we energieneutraal willen worden… hoe dan?

Lees verder

Kronenberg, Noord Limburg: over aardbeien, over vlees en mensen.

31 juli 2019

De trein bracht me naar Noord Limburg. Bij het station van Horst Sevenum bleken alle OV fietsen verhuurd. Gelukkig kon ik terugvallen op de gastvrijheid van Piet en Wietje Selen.

Lees verder

Nijmegen 4: sporen van kracht

12 juni 2019

De Wijkfabriek is een nieuwe naam voor een buurtcentrum, of gemeenschapshuis. Je kunt er vergaderen, koffie drinken, of een klein concert geven, een cursus volgen of gewoon maar ‘een soepie doen’, bij wijze van spreken.

Lees verder

Nijmegen 3: go green?

12 juni 2019

Iedereen kan aanschuiven voor ‘een soepie doen’. Het initiatief is een schot in de roos.

Lees verder

Nijmegen 2: over de Waal

12 juni 2019

We fietsen door de wijken die net buiten het oude stadscentrum aan het begin van de twintigste eeuw werden gebouwd, voor arbeiders en welgestelde burgers, via de oudste winkelstraat van het land, in westelijke richting.

Lees verder

Nijmegen 1: de NS-fietsenstalling

12 juni 2019

Het verhaal van de tocht door Nijmegen begint onder het station, in de fietsenstalling.

Lees verder

Buiten spel. Terwijl je aan het spelen bent….

1 mei 2019

Eerder, na aankomst in Doetinchem ontmoette ik drie ZZp-ers twee vrouwen en een heer van middelbare leeftijd, die in een hippe commerciële bedrijfsruimte elkaar op gezette tijden ontmoeten. Alle drie hopen ze een volaardig inkomen te verwerven, met trainingen en coaching. De een met het accent op leefstijl, de ander op het gebied van ‘de

Lees verder

In de sociale werkplaats

1 mei 2019

De sociale werkplaats is veranderd van karakter sinds het beleid tijdens het VVD-CDA kabinet met de steun van de PVV werd gewijzigd. Het rechtse kabinet maakte op 21 april 2011 de sociale werkplaatsen op de schop zouden gaan. Van de 100.000 mensen die daar werkten zouden er 70.000 worden ontslagen en op eigen kracht een

Lees verder

Een halfje bruin voor een kwartje

30 april 2019

Doetinchem- Ulft.- Die middag fietste ik met mijn gastheer Henk Bouwers naar Ulft, langs de Oude IJssel, de voormalige rivier waarlangs vanaf de 18 eeuw, de ijzerindustrie zich ontwikkelde. Er werd in de streek ijzererts gevonden; dat werd gebruikt voor de productie van onder andere gietijzer. De laatste bloeiperiode van de ijzerindustrie in deze streek

Lees verder

Het is weldra 1 mei.. Anneloes, 22 jaar.

30 april 2019

Nijmegen.- Tot mijn grote vreugde heeft Nijmegen onder het station een bewaakte fietsenstalling, waar je een fiets kunt huren en desgewenst kunt laten repareren.

Lees verder

Ten slotte tegenstellingen in Twente (5)

28 maart 2019

Vrijdag 8 maart bezochten PvdA voorzitter Nelleke Vedelaar en Tweede Kamerlid Gijs van Dijk met de vertegenwoordigers van de afdeling Almelo, de Eethoek.

Lees verder