Ex-koerier Judith aan het woord

Ex-koerier Judith aan het woord

In de grote steden zie je ze overal rondrijden: de fietsen van maaltijd-bezorgbedrijven zoals Deliveroo en UberEats. Lekker eten dat op een duurzame wijze direct bij je wordt thuisbezorgd.

Er zit echter ook een keerzijde aan dit mooie marketingverhaal:

Ex-koerier Judith aan het woord

“Vorig jaar werkte ik van maart tot juli als bezorger voor Deliveroo. De hele opzet van Deliveroo is gericht op snel, snel, snel. Het geeft een perverse prikkel om risico’s te nemen in het verkeer. Voor Deliveroo is het lekker makkelijk. Ze geven je een jas, een tas, en als er iets gebeurt dan kun je ’t zelf oplossen. Ik dacht wel eens ‘Wow, wat nou als ik mijn been breek? Of mijn fiets stuk gaat? Dan is er niets geregeld.’ Alles is jouw eigen risico: je kunt niet ziek worden als je zes uur lang in de regen moet fietsen.”

Alle baten voor het bedrijf, alle risico’s bij de werknemers.

“Wat Deliveroo moet verbeteren? Dat je verzekerd bent als je een ongeluk krijgt én dat je compensatie krijgt voor slijtage aan je fiets of een lekke band. Als je fiets stuk gaat is dat jouw probleem, zij nemen geen enkele verantwoordelijkheid. En Deliveroo zou tegen je moeten zeggen: ‘neem geen risico’s, rij veilig.’ Zeker tegen de jongere bezorgers!”

Alle baten voor het bedrijf, alle risico’s bij de werknemers.

De bezorgers van deze bedrijven zijn vaak zelfstandig ondernemer en worden vaak betaald per bezorgde maaltijd. Als er weinig wordt besteld, verdienen ze bijna niks. Ze zijn niet verzekerd tegen ongevallen, rijden zo snel mogelijk op hun eigen fiets voor deze bedrijven door de stad en krijgen niks als ze ziek of werkloos worden. Dat is de harde werkelijkheid die schuilgaat achter mooie titels zoals ‘bezorgpartner’: alle baten voor het bedrijf, alle risico’s bij de werknemers.

“Maak je imago waar, en zorg dat jullie bezorgers veilig en goed op de fiets zitten.”

“Maak je imago waar, en zorg dat jullie bezorgers veilig en goed op de fiets zitten.” Daarom roepen wij deze bedrijven op: maak je imago als verantwoordelijk en duurzaam bedrijf waar! Geef je werknemers een verzekering tegen pech en een fatsoenlijk loon in plaats van alle risico’s bij hen neer te leggen en alle winst voor jezelf te houden.

Teken de petitie >>

Delen: