Teken de petitie voor een eerlijk loon voor taaldocenten!

Teken de petitie voor een eerlijk loon voor taaldocenten!

Als je nieuw in Nederland aankomt, wil je direct worden geholpen met de Nederlandse taal en cultuur. Het is in ieders belang dat je dan zo snel mogelijk kunt meedraaien in onze samenleving.

Gelukkig staan er veel kundige NT2-taaldocenten klaar om deze mensen te helpen. Zij werken dagelijks keihard om mensen te laten inburgeren in Nederland. Het probleem? In veel gevallen is de beloning die taaldocenten hiervoor ontvangen, enorm laag.

Op 1 januari 2022 is de nieuwe Wet Inburgering van kracht. Gemeenten worden hierdoor verantwoordelijk voor een aanbesteding aan één of twee taalscholen die goed onderwijs gaan leveren. Dat is een stap vooruit voor de inburgeraars, want hiermee worden zij beschermd tegen frauduleuze taalscholen. Maar NT2-taaldocenten gaan er niks op vooruit en worden afhankelijk van die ene taalschool in hun gemeente: die lage lonen moeten ze dan maar accepteren.

Er bestaat op dit moment geen cao voor deze taaldocenten, waardoor ze zijn overgeleverd aan de grillen van taalscholen. Ze hebben geen bescherming en krijgen soms maar rond de 13 euro per lesuur. En dan worden ze ook nog niet eens betaald voor extra voorbereidingstijd. Met de nieuwe wet hebben de docenten dus nog steeds geen zekerheid én verliezen ze hun onderhandelingspositie.

Dit moet anders. Daarom start PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk samen met de beroepsvereniging van NT2-docenten (BVNT) een petitie om te zorgen dat taaldocenten een fatsoenlijk loon verdienen en voorwaarden krijgen volgens de cao mbo. Op die manier kunnen ze hun werk goed uitvoeren voor een eerlijke beloning, worden ze beschermd en kunnen inburgeraars op de beste manier de Nederlandse taal en cultuur leren.

Help mee, teken de petitie. Samen zorgen we voor een eerlijk loon en goede bescherming voor taaldocenten!

Neem contact met ons op

Naam(Vereist)
Ik geef toestemming om mij per mail op de hoogte te houden over deze petitie
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen: