Congresspeech Nelleke Vedelaar

Congresspeech Nelleke Vedelaar

Door De Redactie op 16 juni 2018 Delen  


Gesproken woord geldt

Daar zit Stef. Stef is lijsttrekker van PvdA Echt-Susteren. Dat is in Midden-Limburg, niet bepaald een gebied waar we traditioneel sterk scoren. We zaten daar de afgelopen jaren niet in de gemeenteraad. En opeens was daar een jongen van 21 lijsttrekker. Maar Stef is geen politicus. Stef is vooral een inwoner van Echt-Susteren. Daar is hij actief bij de fanfare, de sportvereniging, de carnavalsvereniging. En Stef haalde bij de afgelopen verkiezingen in het Midden-Limburgse dorpje een zetel in de gemeenteraad.

2017 was geen makkelijk jaar voor onze club. Maar toen het stof ging liggen kwam er iets moois tevoorschijn. Iets wat we voorheen wellicht niet meer altijd zo scherp voor ogen hadden. Door het hele land gingen Stef van Ools door met waar ze mee bezig waren. Midden in de samenleving staan, actief in verenigingen. Stef zamelde met partij- en dorpsgenoten 90 fietsen en 2500 kinderboeken in omdat elk kind het verdient om te kunnen fietsen en te kunnen lezen.

Dat is de Partij van de Arbeid. Een vereniging met leden die midden in de samenleving staat. Leden die – als ze merken dat kinderen geen geld hebben voor een trompet – ervoor zorgen dat er een potje wordt gevonden of gemaakt zodat iedereen muziek kan spelen. Leden die – binnen of buiten de raadszaal – ervoor zorgen dat er betaalbare huizen gebouwd worden.

Dit Congres heeft net een nieuw deel van het partijbestuur gekozen. De opdracht voor dat nieuwe partijbestuur is dan ook om ervoor te gaan zorgen dat al deze leden de ruimte krijgen om die PvdA te vertegenwoordigen. Want politiek begint bij het verbeteren van de levens van je buurman, de klasgenoot of je nichtje. Mensen staan centraal.

Onze vereniging is er niet om zaken op te leggen, maar om te inspireren. Te helpen. Als bondgenoot. En dat betekent dat onze ambities niet liggen in lange vergaderingen en heisessies, maar in acties. Grootse daden beginnen bij kleine acties. Inspiratie ontstaat niet in een dikke motie, maar in een goed idee, prachtige voorbeelden en vooral bij enthousiasme en plezier.

Klinkt mooi he. “Maar hoe dan?”.

Je krijgt maar één regel mee. En dat hoeft niet eens, want die zit in ieder van ons. Jij, ik, wij allen worden gebonden door een stelregel die harder is dan welke verkiezingsuitslag ook. Als wij sociaaldemocraten onrechtvaardigheid zien, dan bestrijden we dat met alles wat we in ons hebben.

Sandra van de Ven, inwoner van Schin op Geul, zag de dorpsschool van haar kinderen dichtgaan. Kon niet langer open blijven. En Sandra zei: hoezo, kan niet?

Lieke Kuiper (waar ben je, je bent mijn heldin, weet je dat?) zag een onverzekerde maaltijdbezorger die door zijn werkgever gedwongen werd om als ZZP’er te werken. Want: goedkoper.  Tja, zo werkt het nu eenmaal. En Lieke zei: hoezo, zo werkt het nou eenmaal.

Bé Schollema, wethouder in Loppersum, zag dat huizen en scholen niet veilig waren als gevolg van de aardbevingen. Valt allemaal nog wel te bezien zegt dit kabinet. En Bé zei: ik strijd door tot Groningers krijgen waar ze recht op hebben.

En Yasin Torunoglu, wethouder in Eindhoven. Meer dan 500 Eindhovenaren, geen PvdA-leden, gingen voor hem de straat op om hem te steunen in zijn campagne. Omdat ze hem vertrouwen.

Hij zag dat er te weinig betaalbare huizen waren. Duizend euro, prima huurprijs kreeg hij vorige week nog te horen van beleggers en ontwikkelaars. En Yasin zei: Wie? In hemelsnaam wie kan dat betalen. Hoezo kan dat niet goedkoper? Dan dwingen we dat af!

Sandra, Lieke, Bé, Yasin, zij zagen onrecht, mensen die niet meer zeker waren van hun bestaan. En zij gingen aan de slag. Onvermoeibaar.

Ze zijn nog niet klaar. Succes vereist doorzettingsvermogen. Maar dat het kan zagen we aan Young and United. Einde minimumjeugdloon. dat het kan zien we in Schin op Geul: de school gaat weer open. Dat het moet horen we vandaag van de strijders van PO in actie en “Ik sta op”.

En dat, lieve partijgenoten, is de opdracht van onze vereniging. Wij moeten met elkaar, naast mensen gaan staan en met hen in actie komen. Tot het verschil gemaakt is. Samen met de ridersunion, de FNV, inwoners van dorpen en steden, samen met onze linkse vrienden.

En we moeten die successen te delen. Om inspiratie door te geven aan jonge mensen die onrecht zien en denken: hoezo?

Onzekerheid over je baan, je huis, de zorg. Allemaal hele gewone dingen waar we ons zorgen over maken. Dat mag in een welvarend land niet nodig zijn. Iedereen heeft recht op vaste grond onder zijn voeten. Op een betaalbaar huis. Een baan met zekerheid. En op zorg en onderwijs op het hoogste niveau. Het is de enige manier om vooruitgang voor iedereen mogelijk te maken. Dat is onze verantwoordelijkheid.

En daar gaat dit congres over. Met nieuwe vormen van debat en discussie. Alles erop gericht om van elkaar te leren, inspiratie op te doen, in actie te komen en plezier te hebben. Het gewest Brabant bedacht op het voorcongres geen moties, maar wat ze met ons wilden delen vandaag.

Ga naar die sessie. En deel met elkaar hoe je maatschappelijke actie organiseert. Maak met Gijs een actieplan om fatsoenlijk werk en loon en een veilige werkplek voor iedereen te garanderen. Sta op voor de bouw van betaalbare woningen en laat je inspireren door lokale helden die laten zien dat het kan. Ga met elkaar in gesprek over onze inzet voor vluchtelingen, over grenzen en grenzeloosheid. En denk mee over een solidair, sociaal en duurzaam Europa. In een strijd tegen de macht van multinationals en belastingontduikers en in de strijd voor internationale mensenrechten. In de strijd voor gelijk loon, voor gelijk werk.

Lieve mensen, onze mooie partij, die is van ons allemaal. Help elkaar, steun elkaar, draag elkaar en anderen op handen. Ik ben trots op jullie allemaal. En ik daag jullie uit. Kom van je stoel. Denk mee, doe mee, kom in actie.

Want wij, zijn de Partij van de Arbeid!

En dan vraag ik nu jullie aandacht voor een heel bijzonder iemand. Iemand met een bijzonder talent: want deze man is een spoken word artist. En dat niet alleen, hij is ongelofelijk maatschappelijk betrokken. Hij liet zich inspireren door onze Internationale. Geef hem een groot applaus: Christopher Blok.

De Internationale – Christopher Blok

Delen: