PvdA Verkiezingscongres op 23 januari

PvdA Verkiezingscongres op 23 januari

23 januari, van 10:00 tot 16:00

Het digitale verkiezingscongres van de PvdA vond plaats op zaterdag 23 januari. Op dit congres is het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst vastgesteld.

Op het congres is daarnaast gestemd over (actuele) moties en dank betuigd aan Lodewijk Asscher. Tevens vormde het congres de aftrap van de campagne met onder andere een speech van de door de leden bekrachtigde lijsttrekker.

Op deze pagina kun je het hele congres terugkijken en de congresbundel terugvinden met inhoudelijke informatie over het verkiezingscongres. Omdat het congres reeds is afgelopen, is het niet meer mogelijk om te stemmen over moties en amendementen.


Programma

Door op onderstaande rode balken te drukken kun je het hele programma van het congres zien. Let goed op: de tijden zijn bij benadering, onderdelen van het programma kunnen eerder of later zijn, afhankelijk van het tempo van het congres. Er wordt naar gestreefd het programma punctueel af te werken.

TijdOnderdeel
10.00 uurOpening ochtendprogramma door Nynke de Jong
10.05 uurWelkomstwoord partijvoorzitter Nelleke Vedelaar
10.10 uurEen woord van Khadija Arib
10.20 uurStart formele vergadering
10.20 uurToelichting procedure behandeling verkiezingsprogramma en stemmen
10.25 uurTeststemming
10.30 uurEventuele behandeling ordevoorstellen en verantwoording partijbestuur over gevolgde procedure voordracht nieuwe lijsttrekker
10.40 uurStemming afhandelingsvoorstel(len)
10.50 uurBehandeling actuele moties en evt. stemming
10.55 uurBehandeling reguliere motie en stemming
11.15 uurStart behandeling verkiezingsprogramma
11.20 uurNynke de Jong en Esther-Mirjam Sent in gesprek over het verkiezingsprogramma
11.40 uurStart behandeling te bespreken amendementen
11.42 uurStemming te bespreken amendementen
11.50 uurStemming over het hele verkiezingsprogramma
12.00 uurVideospeech Jonge Socialisten
12.15 uurAfsluiting ochtendprogramma en optreden van MINKA

 

TijdOnderdeel
13.00 uurOpening middagprogramma door dagvoorzitter Nynke de Jong
13.02 uurVideoboodschap Frans Timmermans
13.10 uurVervolg formele vergadering: uitleg stemprocedure en proefstemming
13.15 uurToelichting op de lijst door Marja Wagenaar (voorzitter kandidaatstellingscommissie)
13.25 uurAlgemene ronde leden over de lijst (filmpje en vragen uit de chat)
13.35 uurVaststelling positie lijsttrekker
13.40 uurIntroductie nieuwe lijsttrekker
13.50 uurBehandeling plek 2-47 op de lijst (inclusief stemming)
15.00 uurGeschat einde vergadering
15.05 uurMuziek: optreden door Shirma Rouse
PAUZE TOT 15.15 uur
15.15 uurMuziek: optreden door Shirma Rouse
15.20 uurSpeech Nelleke Vedelaar
15.25 uurKennismaken met kandidaten: Habtamu de Hoop, Kati Piri, Joris Thijssen en Barbara Kathmann stellen zich voor
15.40 uurSpeech Lilianne Ploumen
16.00 uurEinde congres - muziek van Shirma Rouse

 

Over het proces en de overwegingen die hebben geleid tot de voordracht van de lijsttrekker treft u hier een nadere toelichting.

Ledenkamer

Omdat het congres een week is uitgesteld is ook de Ledenkamer opnieuw opengesteld voor het indienen van nieuwe actuele moties. Alleen moties die, om wat voor reden dan ook, niet eerder konden worden ingediend zijn toegestaan. Dit omdat zij betrekking hebben op een onderwerp dat zich heeft aangediend ná sluiting van de Ledenkamer op 11 januari jl. Voor algemene moties en amendementen op het verkiezingsprogramma, lag de deadline eerder op 11 december. Indienen van nieuwe actuele moties kan tot woensdag 20 januari 12.00 uur.

In de Ledenkamer is nog geen sprake van het aannemen of afwijzen van een actuele motie. De Ledenkamer is er alleen om te bepalen welke moties we als partij in behandeling willen nemen. Ook dat is aan de leden van onze partij. Wanneer een actuele motie in de Ledenkamer steunbetuigingen krijgt van minimaal 100 leden, wordt die ter stemming voorgelegd aan alle leden. Dat gaat via het Stemlokaal.

Stemlokaal

UPDATE 21-01: Omdat geen van de moties in de Ledenkamer voldoende steunbetuigingen hebben gekregen, is het Stemlokaal deze week niet gebruikt.
Nog voor het congres begint kunnen alle leden hun stem uitbrengen op de actuele moties die voldoende steunbetuigingen hebben gekregen. Dit gaat via het Stemlokaal, dat geopend is op donderdag 21 en vrijdag 22 januari (tot 12.00u). Iedereen ontvangt donderdagochtend een mail van het partijbestuur met hun unieke code om te stemmen.

Als er een duidelijke meerderheid voor of tegen een actuele motie stemt in het Stemlokaal, dan doet het presidium hierover een afhandelingsvoorstel. Het presidium hanteert daarbij als uitgangspunt 15%-punt verschil tussen de voor- en tegenstemmen. Als het afhandelingsvoorstel op het congres door de leden wordt aangenomen, dan hoeft de motie niet meer besproken te worden. Lees hier het afhandelingsvoorstel van de vorige actuele moties. Het afhandelingsvoorstel over actuele moties wordt door het presidium voorgelegd aan de leden vlak voordat het congres plaatsvindt, als onderdeel van de congresbundel.

Congres

Op het congres van zaterdag 23 januari wordt aan de leden gevraagd of zij akkoord gaan met het afhandelingsvoorstel. Alle moties waar in het Stemlokaal geen duidelijke meerderheid voor is gevonden (en het aantal voor- en tegenstemmen dus binnen 15%-punten van elkaar liggen), worden op het congres apart besproken. Iedereen ontvangt voor aanvang van het congres een mail met informatie over hoe zij het congres live kunnen volgen en mee kunnen stemmen.

Overig

  • Om mee te kunnen stemmen op het congres en in het Stemlokaal is het belangrijk dat de PvdA jouw correcte mailadres heeft. Geen mail ontvangen? Kijk op MijnPvdA of daar het juiste mailadres staat, of mail naar [email protected].
  • Leden van de PvdA krijgen stemrecht vanaf het moment dat ze 30 dagen lid zijn. Ben je na 24 december 2020 lid geworden? Dan kan je ons congres live volgen, maar nog niet meestemmen.

Heb jij een vraag?

Ons webcare-team zit klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Bekijk de speech van Lilianne terug

Bekijk het congres terug

Het verkiezingscongres werd op zaterdag 23 januari van 10.00-16.00 uur gehouden. Het gehele congres is hier terug te kijken, het is niet meer mogelijk om te stemmen.

Delen: