De helden van Khadija Arib

Een avond over vrouwenemancipatie en diversiteit

De helden van Khadija Arib

8 maart 2017, van 20:00 tot 22:00, LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam

Voor veel vrouwen heeft ze een voorbeeldrol of is ze zelfs een held; Khadija Arib. Zo richtte ze de Marokkaanse vrouwenvereniging op en is ze sinds vorig jaar succesvol en geliefd Kamervoorzitter. Op 8 maart, internationale vrouwendag, stelt de in Rotterdam opgegroeide Khadija ons voor aan háár helden; mensen die zij bewondert of die haar inspireren.

Hoe kunnen we discriminatie en radicalisering bestrijden en zo onze vrije samenleving beschermen? Een samenleving waarin we minder naar elkaar schreeuwen en beter naar elkaar luisteren. En hoe zorgen we ervoor dat kansen eerlijker worden verdeeld? Zodat het niet uitmaakt of je man of vrouw bent, of dat je een Turkse of Marokkaanse achternaam hebt. Verder spreken we met Khadija ook over opgroeien in Marokko, haar strijd voor vrouwenrechten en haar werk als Kamervoorzitter. De avond vindt plaats in LantarenVenster, op de kop van Zuid in Rotterdam en wordt gepresenteerd door Martijn de Greve (Radio 1, Politieke Junkies).

Speciaal voor deze avond heeft Khadija een aantal van haar helden uitgenodigd, onder wie burgemeester Ahmed Aboutaleb, die net als zij als kind van Marokko naar Nederland verhuisde, Riad Farhat (succesvol ondernemer) en Hasna el Maroudi (columnist Joop en Opzij).

Kom langs en geniet van een avondvullend programma met boeiende gesprekken en muziek van Khadija’s muzikale held ‘Karsu’(DWDD, North Sea Jazz, Edison). En als je vraag aan het einde van de avond nog niet beantwoord is, stel hem dan gerust aan Khadija of een van de andere gasten!

Nodig je beste vriend, vriendin of familielid uit. Iedereen is welkom!

Aanmelden

Over Khadija Arib

Ze groeide op in Marokko en emigreerde op vijftien jarige leeftijd met haar moeder naar Nederland. Sinds haar achttiende trekt Khadija zich het lot aan van vrouwen. Daarom richtte ze in 1982 de Marokkaanse Vrouwenvereniging in Nederland op waarna banen volgden als maatschappelijk werker en beleidsmedewerker bij de gemeente Amsterdam. Ook raakte ze betrokken bij het linkse Komitee voor Marokkaanse Arbeiders in Nederland, waar ze zich verzette tegen de komst van orthodoxe moskeeën en islamitische scholen. Sinds 1998 is Khadija PvdA-kamerlid en heeft ze zich onder meer ingezet voor verbetering van de gezondheidszorg en jeugdzorg. Nu is zij de eerste Kamervoorzitter met een niet-Nederlandse afkomst en wordt zij zowel in Nederland als Marokko veel geprezen.

Gasten

Riad Farhat

Na de hogere hotelschool is Riad met twee vrienden een aantal hippe horecazaken begonnen in Amsterdam Oost, omdat ze graag iets wilde betekenen voor de buurt. Inmiddels zijn er acht geopend en wist hij in negen jaar tijd dit stadsdeel op de kaart te zetten. In 2014 werd hij daarom verkozen tot ‘The Other Businessman van het jaar’, vanwege zijn vernieuwende en inspirerende aanpak. Zijn doel? “Een ambassadeur en adviseur zijn voor jongeren met niet-Nederlandse roots met even grote plannen en dromen als hijzelf had”, aldus Riad.


Hasna El Maroudi

Ze is geboren en getogen in Rotterdam en studeerde ‘mode’. Tóch belandde ze in de journalistiek. Op dit moment werkt ze als redacteur voor VARA-website Joop.nl en als columnist bij feministisch maandblad Opzij. Ze schrijft onder meer over onderwerpen als feminisme, racisme, populisme en de verkiezingen.

Karsu / Play My Strings

In haar jongere jaren zat Karsu op de crèche die werd opgericht door Khadija Arib. Inmiddels is ze zangeres, pianist én componist en is ze uitgegroeid tot wereldster, met uitverkochte zalen in onder meer het Amsterdamse Concertgebouw en het befaamde Carnegie Hall in New York. In 2016 won ze zelfs de Edison Jazzism Publieksprijs! Voor haar nieuwste tour werkt ze samen met prachtige strijkers.

Presentatie - Martijn de Greve

Hij begon zijn carrière als verslaggever bij Amsterdam FM en BNR Nieuwsradio. Daarna werkte hij onder andere als woordvoerder voor de Amsterdamse wethouder Belliot en zat hij in 2006 in het campagneteam van Asscher-Aboutaleb. Tegenwoordig presenteert hij het Radio 1 programma ‘Haagse Lobby’ en ‘Politieke Junkies’; een politieke avond in de Balie in Amsterdam, waarvan in 2012 een tweedelige reeks werd uitgezonden door de VARA.

Delen: