Eerlijker uit de crisis – Lodewijk in gesprek met Thomas Piketty

Eerlijker uit de crisis – Lodewijk in gesprek met Thomas Piketty

17 juni 2020, van 19:00 tot 20:00, De Balie Amsterdam & live op Facebook

Hoe voorkomen we dat de ongelijkheid nog verder toeneemt door de coronacrisis? Hoe zorgen we dat de rekening komt te liggen bij de allerrijksten en de grote bedrijven, en niet bij de middelklasse?

Kortom: hoe bouwen we een fatsoenlijk en eerlijk land? En welke rol moet Europa hierbij spelen? Om daarover door te praten heeft Lodewijk Asscher de Franse hoogleraar Thomas Piketty uitgenodigd. En jij kan erbij zijn!

Het gesprek vindt plaats op woensdag 17 juni van 19:00-20:00 de Balie in Amsterdam, hiervoor zijn alle kaarten inmiddels uitverkocht. Je kunt het evenement thuis meekijken via Facebook, dat kan via onderstaande link.

Over Thomas Piketty

Thomas Piketty is een Franse econoom gespecialiseerd in ongelijkheid. Hij werd bekend door zijn boek 'Le Capital au XXIe siècle' (in het Nederlands vertaald als Kapitaal in de 21e eeuw). In dat boek toont hij aan dat het rendement op vermogen altijd groter is dan de economische groei (R<G). Dat betekent dat zonder ingrijpen van de overheid winst en rendement harder stijgen dan het loon.

De mensen die al vermogen hebben verzamelen daardoor sneller vermogen dan degene die afhankelijk zijn van hun arbeid: ongelijkheid blijft dus niet alleen in stand, maar groeit vanzelf. Er is een overheid nodig om dit recht te zetten. In zijn nieuwe boek ‘kapitalisme en ideologie’ opent Pikkety de aanval op de superrijken en doet hij voorstellen voor een eerlijke verdeling van welvaart.

Delen: