De helden van Gerdi Verbeet

Een avond over democratie, zorg en diversiteit

De helden van Gerdi Verbeet

Foto: Rogier Veldman

22 februari 2017, van 20:00 tot 22:00, Podium Mozaiek, Bos en Lommerweg 191, Amsterdam

Als Kamervoorzitter moest ze neutraal blijven, maar tijdens deze avond hoeft dat juist niet! Op woensdag 22 februari geeft Gerdi Verbeet je een unieke inkijk in haar leven en laat ze je kennis maken met haar helden.

Hoe moeten we kloven dichten in een samenleving waar te veel wordt geschreeuwd en te weinig naar elkaar wordt geluisterd? En hoe bouwen we een samenleving waar vrijheid is voor iedereen, maar we wel naar elkaar omkijken? Naast deze onderwerpen hebben we het met Gerdi over democratie, leven met een dementerende moeder en opgroeien in Bos en Lommer. De avond vindt plaats in podium Mozaïek, waar Gerdi als klein meisje al kwam, en wordt gepresenteerd door Erik Dijkstra (DWDD, bureau Sport en de Strijd).

Ook een aantal van Gerdi’s persoonlijke ‘helden’ schuiven aan, waaronder veelgeprezen breinexpert Erik Scherder (DWDD University, De Universiteit van Nederland), Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité en Sofyan Mbarki, lid van de Onderwijsraad en gemeenteraadslid voor de PvdA (Jeugd, Veiligheid en Burgerschap en Diversiteit).

Kortom een intieme, inspirerende avond met boeiende gesprekken en muziek. Natuurlijk is er voldoende ruimte om die ene dringende vraag te stellen aan Gerdi of een van de andere gasten!

Nodig je beste vriend, vriendin of familielid uit. Iedereen is welkom. 

Meld je aan 

Giovanca

Erik Scherder

Erik Dijkstra

Jacques Grishaver (foto Suzanne Liem)

Sofyan Mbarki 

Meld je aan

 

Over Gerdi

Gerdi groeide op in Bos en Lommer, haar ouders werkten allebei in het onderwijs. Na een aantal jaren voor de klas te hebben gestaan, werd ze in 1994 politiek adviseur van staatssecretaris Netelenbos; het beginpunt van haar politieke carrière. Later, als Kamerlid, zette zij zich onder meer in voor goede ouderenzorg, een goed pensioen en AOW. Als succesvol Kamervoorzitter maakte ze zich hard voor het verkleinen van de kloof tussen de Kamer en kiezers. Ze schreef daarover het boek ‘Vertrouwen is goed, begrijpen is beter’. Tegenwoordig zit ze regelmatig als opiniemaker aan tafel bij De Wereld Draait Door en is ze voorzitter van verschillende organisaties, waaronder het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Vorig jaar presenteerde ze ‘De Strijd’, over de geschiedenis van arbeiders in Nederland.

Gasten

Sofyan Mbarki

Als gemeenteraadslid voor PvdA Amsterdam houdt hij zich bezig met jeugd, veiligheid en burgerschap en diversiteit. Als echte Amsterdammer wil hij zich, volgens eigen zeggen: ‘inzetten voor een stad waar iedereen bij hoort.’ Naast gemeenteraadslid is hij ook lid van de Onderwijsraad, waar hij zich inzet voor verbetering van het Nederlandse onderwijs. Tot voor kort was werkzaam als teamleider op het Calvijn Junior College in Amsterdam. Net als Gerdi groeide hij op in Amsterdam-West.

Erik Scherder

Hij is hoogleraar Klinische Neuropsychologie bij de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij weet dan ook werkelijk alles van ons brein. In zijn onderzoek, waar Gerdi’s moeder aan deelnam, richt hij zich vooral op de effecten van beweging op onze hersenen, maar bijvoorbeeld ook op de oorzaken en gevolgen van dementie. In 2015 presenteerde hij de driedelige collegereeks DWDD University: ‘Het Brein’. Ook deed hij mee aan het programma ‘De Universiteit van Nederland’.

Giovanca

Een van de grootste muzikale talenten van Nederland op dit moment. In 2008 lanceerde Giovanca haar eerste eigen soulvolle, jazzy solo-album ‘Subway Silence’ en ontving hiervoor de Zilveren Harp voor meest veelbelovende jonge artiest. Sinds begin dit jaar presenteert zij het VPRO-programma Vrije Geluiden.

Jacques Grishaver

Afkomstig uit een Joodse diamantslijpersfamilie moest Jacques ten tijde van de tweede wereldoorlog onderduiken met zijn familie. Zijn gezin en hij overleefden de oorlog, maar veel van zijn familieleden niet. Nu is hij al meer dan 15 jaar voorzitter van het Auschwitz Comité. Als voorzitter van het 4 en 5 mei comité werkt Gerdi dan ook nauw met hem samen. In 2008 ging Jacques met een groep Nederlandse-Marokkanen naar Auschwitz om ook onder nieuwe Nederlanders bewustwording te creëren over de Tweede Wereldoorlog. Vroeger had hij jarenlang een legerdump in Amsterdam-Oost.

Erik Dijkstra

TV maker, ex-jakhals (DWDD) en FC Twente fan Erik komt uit een echte arbeidersfamilie. Samen met Gerdi presenteerde hij ‘de Strijd’ over de geschiedenis van de Nederlandse arbeider. Hij presenteerde de tv-programma’s Bureau Marokko en Bureau Sport en maakte vorig jaar de documentaire ‘Het Laatste Jaar van FC Twente’.

Delen: