PvdA-Congres op 11 juni 2022

PvdA-Congres op 11 juni 2022

11 juni, van 9:00 tot 18:00

Het PvdA-congres zal plaatsvinden op 11 juni 2022.

Zaterdag 11 juni is ons jaarlijkse congres in het NBC in Nieuwegein! Vanaf 10 uur begint een dag vol inspiratie, ledendemocractie en ouderwets samen zijn! Zo zijn er speeches van o.a. Attje Kuiken, Esther-Mirjam Sent en Andrej van Hout van JS, hosten we live de talkshow Club Rood over ‘Ongelijkheid bestrijden, hoe doe je dat lokaal met o.a. Marjolein Moorman, én organiseren we weer vele subsessies waar je kan luisteren en meepraten; van ‘de Economie van de Krimp’ tot ‘Jong in de PvdA’. Het congres is daarnaast ook dé gelegenheid om mee te beslissen over de koers van de partij, onder andere over linkse samenwerking. Zien we je daar?

Op deze pagina vind je belangrijke informatie over de planning en procedure voor het indienen van voorstellen op het congres.

Daarnaast vind je de kandidaatstellingsprocedure voor vicevoorzitter, algemeen bestuurslid, presidiumlid, leden van de beroepscommissie en leden van de PES-congresdelegatie.

Wil jij erbij zijn?

Het congres vindt plaats op 11 juni van 09.00 tot 18.00 uur in het NBC Congrescentrum Nieuwegein (Blokhoeve 1, 3438 LC Nieuwegein).


Moties en amendementen

Tijdens het formele gedeelte van het PvdA congres worden voorstellen behandeld. Deze worden door leden van de partij ingediend in de Ledenkamer. Voorstellen die de benodigde 100 steunbetuigingen behalen, die worden geplaatst in het Stemlokaal, waar leden op de voorstellen kunnen stemmen. De uitslag in het Stemlokaal is bepalend voor de agenda van het congres.

Wil jij meer leren over de Ledenkamer?

Om leden aan te bieden meer te leren over het formele gedeelte van de vergadering, bieden we twee online sessies aan over het gebruik Ledenkamer. Hoe schrijf je een goede motie of amendement en hoe werkt de formele ledendemocratie binnen de partij? Deze sessies vinden plaats op donderdag 14 april en dinsdag 26 april van 19.30 tot 20.30 uur. Aanmelden kan via [email protected]

Voor het indienen van voorstellen zijn de volgende data relevant:

  • 7 mei 2022. Sluiting Ledenkamer
  • 19 mei t/m 26 mei 2022. Stemlokaal is geopend.
  • 27 mei t/m 6 juni 2022 (10:00). Ledenkamer is geopend voor actuele moties.
  • 8 juni t/m 10 juni 2022 (10:00). Stemlokaal is geopend voor actuele moties.
  • 9 juni. De stemcodes voor het congres worden verstuurd.


Kandidaatstelling voor partijbestuur, presidium, PES-congresdelegatie en beroepscommissie

Tijdens het congres zullen er benoemingen plaatsvinden voor verschillende vrijkomende functies in de partij. Dat gaat over:

  • De vicevoorzitter en vier algemeen bestuursleden van het partijbestuur. De profielschets voor partijbestuursleden en het aanvullend profiel van de vicevoorzitter vind je hier.
  • Eén lid van de beroepscommissie. De profielschets voor de beroepscommissie vind je hier.
  • Vijf leden van de PES-congresdelegatie. De profielschets voor de PES-congresdelegatie vind je hier.
  • Eén lid van het presidium. De profielschets voor het presidium vind je hier.

Kandidaten moeten zich uiterlijk 25 februari 2022 (17:00) melden aan [email protected]. Meer informatie over de procedure is te vinden in onderstaande rode vakken. Twijfel je of wil je meer informatie over wat de functie inhoudt? Dan kun je mailen met Jesse Jansen via [email protected].

Meld je aan voor het congres

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid
Delen: