Manifestatie: Hoe willen we oud worden?

10 december 2016, van 14:00 tot 16:30, Utrechts Centrum voor de kunsten, Domplein 4 in Utrecht

Uitnodiging manifestatie: Hoe willen we oud worden?

Op het programma staat de presentatie van WBS-manifest ‘Ouder worden in Nederland’ door Annemarieke Nierop. Maar er is vooral veel ruimte voor discussie. Bijvoorbeeld over ‘Zo lang mogelijk zelfstandig wonen, hoe doen we dat?’, met onder anderen Tweede Kamerleden Albert de Vries en Marith Volp. En over ‘Angst voor het verpleeghuis: wat staat ons te doen?, met staatssecretaris Martin van Rijn.

De manifestatie wordt geleid door Menno Hurenkamp.

Kom ook, en discussieer mee!

De manifestatie vindt plaats op zaterdag 10 december.
Tijd: 14.00-16.30 uur, aansluitend borrel

Toegang is gratis, aanmelden is verplicht. Er is beperkt plek, dus wees er snel bij. Aanmelden kan via [email protected]

De manifestatie wordt georganiseerd door de Wiardi Beckman Stichting en het Centrum voor Lokaal Bestuur van de PvdA.

Over het onderzoek

Van Waarde Lokaal-onderzoek van de Wiardi Beckman Stichting

Langer zelfstandig blijven wonen, niet naar het bejaardenhuis en zorg en ondersteuning door het gemeentelijk apparaat: er is nogal wat veranderd voor de ouder wordende mens in Nederland. Vernieuwing was nodig: doordat de tijden zijn veranderd, door de vergrijzing en oplopende zorgkosten.

Wat zeggen mensen zelf ‘van waarde’ te vinden als ze zich voorstellen dat ze oud worden? Wat zijn de noden en wensen van mensen die nu al zorg en ondersteuning nodig hebben?

In lijn met het Van Waarde-onderzoek dat de Wiardi Beckman Stichting in 2013 presenteerde, gingen we op zoek naar de noden en wensen van mensen die het betreft. Zo’n honderd interviews met 66-plussers door het hele land, organiseerde de Wiardi Beckman Stichting het afgelopen halfjaar. Ook mantelzorgers, zorgprofessionals en wethouders werden bevraagd. Honderddertig vrijwillige interviewers hielpen mee, en organiseerden gesprekken in hun eigen dorp of wijk over zingeving na het pensioen, over ouder worden, over de zorg en hoe het is om te leunen op familie en vrienden.

Tijdens de manifestatie ‘Ouder worden in Nederland’ presenteren we de resultaten van ons onderzoek, en formuleren we, ook op basis van gesprekken met wetenschappers die we voerden, adviezen aan lokale en landelijke politici.

Delen: