Open brief aan Mark Rutte: ‘Toon leiderschap en help de leraren’

Open brief aan Mark Rutte: ‘Toon leiderschap en help de leraren’

Toon leiderschap en help de leraren

Geachte minister-president, Beste Mark,

Er woedt een crisis in ons onderwijs. Die kan je voelen in de klas. Vraag het de leraar die ziek naar zijn werk gaat om de anderen niet te duperen. Vraag het de leidster van groep 2 die 47 kinderen tegelijk opvangt. Vraag het de ouders als hun kind weer naar huis gestuurd wordt. Vraag het de kinderen.

Vraag de kinderen wat het betekent dat er steeds andere gezichten zijn. Dat ze worden samengevoegd met een andere klas. Dat de school misschien dicht moet. Vraag het je eigen leerlingen op donderdagochtend – ze kunnen je vertellen dat een stabiele school met goed onderwijs essentieel is. Zeker voor kinderen die thuis minder stabiliteit kennen.

Komende woensdag praat je met de mensen uit het onderwijs. Ik wil je met klem vragen geen flauw onderhandelspelletje te doen door eerst een CAO te eisen voor je wilt helpen. Ik vraag je ook niet te blijven benadrukken dat geld de oplossing niet is. Dat snappen wij ook wel. Maar het is wel een probleem als er geen extra geld komt. Ik vraag je niet meer te zeggen dat je nu eenmaal moet kiezen in schaarste – dat maakt ons nogal boos. Wij zijn gewend kinderen les te geven en zouden ook bij een groep peuters niet wegkomen met de redenering dat er weliswaar 14 miljard over is, maar geen geld voor voldoende leraren.

Erken dat dit een crisis is en help die op te lossen. Geef scholen de ruimte en leraren zuurstof. Maak duidelijk dat geld niet het probleem is en laat zien dat je wilt helpen. Dan kunnen we in een paar jaar tijd meer leraren vinden. Meer leraren aan het werk houden. Meer leraren meer uren laten maken. Meer kinderen het onderwijs geven dat ze verdienen.

Hoeveel dat gaat kosten? Meer dan een half miljard, denken wij. Vind je dat duur? Vraag je dan eens af wat de kosten van onwetendheid zijn voor Nederland. Toon leiderschap en help de leraren. Voor onze toekomst.

Groeten Lodewijk

Delen:

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid