Partij van de Arbeid

  • Denk mee

    Denk mee

    Heb jij ideeën over bijvoorbeeld Europa of duurzaamheid, en wil jij je expertise delen? Neem eens een kijkje bij een van onze netwerken.

    Naar onze netwerken >

Meer zekerheid in een veranderende wereld

De zomer van 2014 heeft laten zien dat onze dromen over vrede, stabiliteit en welvaart lang niet door iedereen worden gedeeld en te vaak wreed worden verstoord. Ondanks de nieuwe realiteit is er geen reden tot somberen, betoog ik zaterdag in een opiniestuk in de Volkskrant. We zijn een prachtig, sterk land met een groot gevoel van saamhorigheid.

De manier waarop Nederland met de vliegramp is omgegaan toonde dat andermaal aan. Het wordt niet allemaal minder. We zijn juist op zoek naar méér. Meer stabiliteit, meer duurzaamheid, meer welzijn. Meer optimisme, meer visie, meer samenwerking. Daar ligt het Nederland van de toekomst. De toekomst van onze kinderen.

De Partij van de Arbeid wil samen met anderen werken aan dat land van rechtvaardigheid en vooruitgang. Ook nu het moeilijk is, juist nu het moeilijk is. Op volkskrant.nl lees je het hele stuk >

Werk terughalen naar Nederland gestimuleerd

Werk terughalen naar Nederland gestimuleerd

De afgelopen decennia is veel werk naar het buitenland verdwenen: offshoring. Langzaamaan komt een (klein) deel van dat werk weer terug naar Nederland, het zogenoemde 'reshoring'. Zo lang ik in de Kamer zit, pleit ik er voor om dat terughalen van werk te stimuleren. Omdat het kansen biedt. Kansen op werk, bijvoorbeeld voor mensen met een beperking. Na een eerdere mondelinge toezegging, heeft het kabinet ook op papier aangegeven zich sterk te zullen maken voor reshoring en hoe ze dat gaat doen. De PvdA is daar blij mee.

lees verder »

In memoriam Fenna van den Burg

Op 1 augustus waren mijn vader Lou en ik nog bij Fenna op bezoek op haar 89e verjaardag. Ja, Fenna was oud, maar wat wil je ook als je 89 bent geworden. Haar geheugen liet haar soms in de steek, maar haar analyses waren nog even sterk als in haar beste jaren. Door Jurriaan Fransman.

lees verder »

Zet rechtsstaat centraal in dialoog met Turkije

Zet rechtsstaat centraal in dialoog met Turkije

 Foto Flickr / PvdA

De presidentsverkiezingen in Turkije lijken het land in een meer autoritaire richting te sturen. Erdogan's verkiezing is geen goed nieuws voor de democratische krachten in Turkije en zal extra druk leggen op de onderhandelingen met de Europese Unie over lidmaatschap, die de laatste jaren toch al op een laag pitje staan.

Daarom moet de EU nu laten zien dat het zich wil engageren in de politieke ontwikkelingen in Turkije. Dit kan door de onderhandelingshoofdstukken over democratie en rechtsstaat te openen met Ankara. Dat schrijf ik samen met Minke van der Sar (jurist internationaal recht), in een opiniestuk in Trouw.

lees verder »

Meer banen dankzij economisch herstel

De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat de economie langzaam uit het dal klimt. Hierdoor hebben volgend jaar meer mensen een baan. Het aantal vacatures stijgt, de investeringen en koopkracht nemen toe en voor volgend jaar voorspelt het Centraal Planbureau weer een daling van de werkloosheid. Dit laat zien dat het kabinetsbeleid bijdraagt aan economisch herstel. Het kabinet moet de komende tijd alles op alles zetten om het herstel te laten leiden tot meer banen.

PvdA steunt luchtacties VS om bevolking Irak te beschermen

De PvdA steunt de luchtacties van de VS om de bevolking in Irak te beschermen en de opmars van ISIS te stuiten. De afgelopen dagen hebben we hartverscheurende beelden gezien van hoe de barbaarse terreurbeweging kwetsbare minderheden opjaagt, vermoordt en met uitroeiing bedreigt. Ook dreigt ISIS een aantal strategische locaties in handen krijgen. Dit moet voorkomen worden. 

lees verder »

Voorkom een onnodige zorgrekening

Voorkom een onnodige zorgrekening

Gezondheid is ons kostbaarste bezit. Daarom gaan mensen die hulp nodig hebben naar de eerste arts aan wie ze denken. Vaak is dat de huisarts, maar als deze niet aanwezig is, belanden veel mensen op de Eerste Hulp van een ziekenhuis. Dat mensen daarheen gaan is logisch, zeker als je je zorgen maakt om je gezondheid. In sommige gevallen is de huisartsenpost echter een prima alternatief. Lichtere zorgvragen kunnen goed door de huisartsenpost worden behandeld. En er zijn voor de patiënt geen extra kosten aan verbonden. De Eerste Hulp daarentegen is hoog gespecialiseerd en brengt daardoor hoge kosten met zich mee. En voor zorg in het ziekenhuis geldt het eigen risico. Veel mensen weten dat niet. Hierdoor worden patiënten onnodig en onaangenaam verrast door een rekening achteraf. Dat willen we voorkomen, door mensen op de juiste plek te behandelen.

lees verder »