Partij van de Arbeid

 • Stel je kandidaat

  Stel je kandidaat

  Op 15 maart 2017 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Voor de periode 2017-2021 is de PvdA op zoek naar volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer.

  Lees meer >
 • Onze resultaten

  Onze resultaten

  We brengen de economie op orde en maken de verzorgingsstaat klaar voor de toekomst.

  Meer weten over hoe we dit bereiken?

  Lees meer >

Tegen onderbetaling en verdringing, voor een fatsoenlijke arbeidsmarkt.

Tegen onderbetaling en verdringing, voor een fatsoenlijke arbeidsmarkt.

Opnieuw een stap richting een fatsoenlijke arbeidsmarkt: de Europese Commissie handhaaft haar plan om de regels rondom de inzet van buitenlandse werknemers eerlijker te maken. Ondanks het protest van een aantal Oost-Europese landen, die vrezen dat er zo een eind komt aan een van hun voornaamste exportproducten: (te) goedkope arbeid.

Dat de commissie voet bij stuk houdt, is mooi: na er jarenlang bij de FNV voor te hebben geknokt, heb ik vanaf het moment dat ik in de Tweede Kamer kwam gepleit voor het aanpakken van onderbetaling van Oost-Europese werknemers en de daar het gevolg van zijnde verdringing van hun Nederlandse collega's. Verdringing die bovendien het draagvlak onder 'Europa' aantast.

lees verder »

Straatterreur Soldiers of Odin tegengaan

Straatterreur Soldiers of Odin tegengaan

Ik sla alarm over de schokkende achteloosheid waarmee wij tot ons nemen dat de militante Soldiers of Odin, geüniformeerd in zwarte legerkledij, gedreven door extreem-rechtse opvattingen, de jacht openen op vluchtelingen en migranten, zoals laatst gebeurde in het Groningse Pekela. Ze rekruteren voor hun eigen chapters, die in een aantal Nederlandse steden actief zijn. Op hun Facebook-pagina claimen ze een asielzoeker in elkaar te hebben geslagen, die zij verdachten van aanranding. De club stelt de ‘ogen en oren’ van de politie op straat te zijn. Dit is helemaal fout en levensgevaarlijk. Daarom heb ik direct vragen gesteld aan de minister om dit soort straatterreur met alle middelen tegen te gaan.

lees verder »

Voorkom uitkeren van winst door zorgverzekeraar

Voorkom uitkeren van winst door zorgverzekeraar

 Foto Shutterstock / Iakov Filimonov

Zorgverzekeraars moeten zich maar met één ding bezig houden: het regelen en betalen van goede zorg. Dit doen ze met ons premiegeld. Daar past bij dat ze de wensen en behoefte van patiënten en verzekerden volgen. Zodat mensen erop kunnen vertrouwen dat ze de goede zorg krijgen die bij hen past. Daar moet dus elke euro aan zorg geld aan worden besteed. Om te voorkomen dat zorgverzekeraars ooit winst gaan maken en dit geld uitkeren, dien ik vandaag samen SP en CDA een wetsvoorstel in dat ervoor moet zorgen dat elke euro winst van zorgverzekeraars wordt besteed aan het beter maken van de zorg. Zodat niet aandeelhouders maar mensen die zorg nodig hebben profiteren van ons zorggeld

lees verder »

Turkije: geen overwinning van de democratie

Nadat de coupplegers in Turkije binnen twaalf uur moesten opgeven, riep de menigte in de straten van Turkije en een aantal Europese steden: ' De democratie heeft gewonnen.' Maar een paar dagen later zien we dat het een hele andere kant opgaat in Turkije. Gelukkig is een militaire staatsgreep afgewend, naast de regerende AK-partij hebben ook de oppositiepartijen CHP, MHP en HDP zich daartegen uitgesproken. Maar wat we nu zien voltrekken in Turkije is zeker geen teken van democratie.

lees verder »

Reactie op aanslag Nice

Reactie op aanslag Nice

Een aanslag zaait weer dood en verderf. Ditmaal in Nice. Afschuwelijke taferelen, tientallen slachtoffers. We betuigen ons medeleven met slachtoffers, met nabestaanden en met iedereen die daar nog in grote onzekerheid verkeert. En we staan schouder aan schouder met Frankrijk dat alweer getroffen is door een vreselijke aanslag.

Einde aan malafide incassobureaus

Einde aan malafide incassobureaus

 Foto Pixabay / Clker

Aan malafide praktijken van incassobureaus moet definitief een einde komen. Het gaat dan om incassobureaus die mensen op een onfatsoenlijke manier benaderen, te hoge kosten incasseren en met onterechte vorderingen voor de deur staan. Om met deze praktijken af te rekenen wil ik veel strengere regels voor incassobureaus. Samen met de ChristenUnie kom ik daarom vandaag met een initiatiefwet die een effectieve vuist moet maken tegen dit soort bureaus.

lees verder »

Amerikaanse antiterreurwet is een gevaar voor de rest van de wereld

Amerikaanse antiterreurwet is een gevaar voor de rest van de wereld

 Foto Pixabay 

Stelt u zich eens voor dat Ibrahim el Bakraoui toen hij door Turkije op het vliegtuig naar Nederland was gezet meteen was doorgevlogen naar de VS en daar die vreselijke aanslag had gepleegd in plaats van in Brussel. En stelt u zich voor dat een groep Amerikaanse burgers Nederland daarvoor aansprakelijk zou stellen. Stelt u zich dan voor dat Nederland een schadeclaim van miljarden boven het hoofd zou hangen, die op basis van het Amerikaanse recht en door een Amerikaanse rechter aan ons kon worden opgelegd. Dat is onvoorstelbaar, zult u zeggen, pure fictie. Maar niets is minder waar.

lees verder »