zorg

  • Minder managers
  • Meer handen
  • Menselijke zorg

recente berichten binnen Zorg

De beste zorg voor een eerlijke prijs

De beste zorg voor een eerlijke prijs

Foto Shutterstock / Dieter Hawlan

De beste zorg voor een eerlijke prijs. Waarbij een ruim en divers aanbod bestaat om uit te kiezen. Dat is wat de Partij van de Arbeid wil in onze gezondheidszorg. Met dat uitgangspunt is de afgelopen dagen ook stap voor stap gewerkt aan een oplossing nadat de Eerste Kamer afgelopen dinsdag het wetsvoorstel verwierp waarin verzekeraars meer mogelijkheden krijgen om te selecteren in welke zorg zij inkopen.

lees verder »

Duidelijkheid over jeugdzorg

Afgelopen week kwam er goed nieuws: alle gemeenten hebben contracten gesloten met jeugdzorginstellingen. Dat betekent dat alle kinderen die nu jeugdzorg krijgen, ook zekerheid hebben dat zij die in 2015 houden. Sterker nog, voor heel veel mensen verandert er komend jaar helemaal niks. Ik spreek echter nog vaak kinderen en ouders die vragen hebben door de overgang van de zorg naar gemeenten. Ik vind het belangrijk dat alle ouders en kinderen weten waar zij aan toe zijn.

lees verder »

Onnodige wachttijden GGZ voorkomen

De Nederlandse Zorgautoriteit berichtte dat zorgverzekeraars te weinig doen aan wachtlijstbemiddeling in de geestelijke gezondheidszorg. Met soms te lange wachttijden voor patiënten met psychische problemen als gevolg. Patiënten kunnen nu niet altijd terecht bij de aanbieder van hun voorkeur, omdat zorgverzekeraars vaak een limiet stellen aan het aantal patiënten dat een aanbieder mag behandelen. Dat moet anders. Hier doe ik een aantal voorstellen voor.

lees verder »

Meer aandacht voor kind verslaafde ouders

Meer aandacht voor kind verslaafde ouders

Foto Flickr / PvdA

In de verslavingszorg moet er meer aandacht komen voor de kinderen van verslaafden. Een derde van deze kinderen raakt op latere leeftijd namelijk zelf ook verslaafd. Als beide ouders verslaafd zijn is die kans zelfs 50%. Het merendeel van deze kinderen is jonger dan 12 jaar als de ouders met verslavingszorg in aanraking komen. Ik wil dat er bij verslaafde ouders ook altijd wordt gecontroleerd hoe het met de kinderen gaat.

Dinsdag sprak ik hierover bij RTL Late Night. Bekijk het gesprek >

lees verder »

Een gezond leven voor iedereen

Een gezond leven voor iedereen

Foto Shutterstock / dip

Iedereen heeft recht op een gezond leven. Ongeacht je inkomen, opleiding of woonplaats. Helaas bepalen deze zaken nog voor een te groot deel hoe oud je wordt en hoe gezond je bent. Ik wil me daar niet bij neerleggen. Daarom heb ik mij tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid onlangs ingezet voor een stevige en doortastende aanpak. Door in wijken meer in te zetten op preventie werken we aan eerlijke kansen voor iedereen op een gezond leven.

lees verder »

Begrijpelijke informatie over zorg

Iedereen die hoort dat hij ziek is, wil snel een goed gesprek met een arts. Een persoonlijk gesprek over de ziekte en de manier waarop die het best behandeld kan worden. Sommige mensen denken daarbij ook graag actief mee met de arts en gaan zelf op zoek naar informatie over hun ziekte en de behandelmethodes. Zodat zij goed voorbereid het gesprek met hun arts kunnen aangaan.

Voor dit gesprek is tijd en ruimte nodig. Maar ook informatie. Deze informatie is er al, maar helaas nog niet gebundeld en gepresenteerd op een manier die begrijpelijk is voor de gemiddelde patiënt. En al helemaal niet voor laaggeletterden. Een gemiste kans.

lees verder »

Samen werken aan goede verpleeghuiszorg

Samen werken aan goede verpleeghuiszorg

Foto Shutterstock / Dieter Hawlan

Gelukkig kun je in veel verpleeghuizen rekenen op persoonlijke en warme zorg van betrokken medewerkers. Helaas werd de afgelopen weken weer eens pijnlijk duidelijk dat dit nog lang niet voor alle verpleeghuizen geldt. Dat is niet nieuw, maar speelt  al tientallen jaren. En dat frustreert. Juist omdat er zo veel zorgorganisaties zijn die laten zien hoe het wel kan. Daarom wil ik dat de goede voorbeelden de norm worden. En dat is geen vrijblijvende oproep. Als het nodig is dwingen we af dat ondermaats presterende verpleeghuizen, het voorbeeld van hun goed presterende collega's gaan volgen. Dat stelde ik dinsdag voor tijdens het debat over de kwaliteit van de verpleeghuiszorg.

lees verder »

Geneesmiddelenbeleid: belang patiënt voorop

Geneesmiddelenbeleid: belang patiënt voorop

 Foto Flickr / psyberartist

Vandaag zijn in de Tweede Kamer twee voorstellen van mij aangenomen die ervoor zorgen dat geneesmiddelen goedkoper worden. Dat is goed nieuws, vooral voor de patiënt. Want die moet wat de PvdA betreft centraal staan bij het geneesmiddelenbeleid en niet de farmaceutische industrie of de zorgverzekeraar. Als je ziek bent moet je kunnen vertrouwen op toegankelijke en hoogwaardige geneesmiddelen.

lees verder »