vrijheid en veiligheid

  • Een ongedeeld Nederland
  • Blauw in de buurt
  • Respect

recente berichten binnen Vrijheid en veiligheid

Ga confrontatie aan tegen racisme en discriminatie

De aanpak van racisme en discriminatie moet veel doeltreffender worden. We mogen niet langer tolereren hoe mensen op straat of via de social media worden beschimpt om hun huidskleur, hun geloof of hun seksuele geaardheid. De PvdA wil dat het kabinet racisme en discriminatie gaat behandelen als high impact crimes. Dat betekent een hogere prioriteit, meer veroordelingen en een doeltreffendere aanpak door politie en justitie. Daar zal ik voor pleiten tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

lees verder »

Samen tegen kindermishandeling

Samen tegen kindermishandeling

Foto Shutterstock / Suzanne Tucker

Hoe gaan we kindermishandeling tegen? Dat was een van de vragen die vandaag centraal stonden op de Kinderrechtentop in Leiden. Op deze top werd gevierd dat het Verdrag van de Rechten van het Kind precies 25 jaar bestaat. Dit verdrag heeft er voor gezorgd dat miljoenen kinderen over de hele wereld een beter leven hebben. Een feestelijke dag maar er werd vandaag ook nagedacht over wat er nog moet gebeuren om te zorgen dat alle kinderen en jongeren een beter leven krijgen. Ook ik heb me daaraan gecommitteerd.

lees verder »

OM moet discriminerende reacties op foto Oranje-spelers onderzoeken

OM moet discriminerende reacties op foto Oranje-spelers onderzoeken

Foto Twitter / LeroyFer10

De Partij van de Arbeid wil dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet en eventueel vervolging instelt tegen mensen die zich via social media discriminerend hebben uitgelaten over spelers van het Nederlands voetbalelftal. Het gaat om weerzinwekkende reacties op een groepsfoto die Leroy Fer afgelopen weekeinde op Facebook plaatste. Fractiegenoot Ahmed Marcouch en ik hebben de betrokken ministers gevraagd of ze het met ons eens zijn dat sommige uitingen discriminerend zijn. Daar moet een signaal tegenover staan waaruit blijkt dat dit niet wordt getolereerd.

lees verder »

40 jaar Blijf van mijn Lijf

Dinsdag was ik aanwezig op de viering van 40 jaar Blijf van mijn Lijf. Veertig jaar geleden werd in Amsterdam op een geheime locatie een eerste opvanglocatie ingericht waar vrouwen naar toe konden vluchten als er sprake was van huiselijk geweld. Veertig jaar later zijn er meerder locaties en doet de Blijfgroep veel meer dan opvang. Begeleiding in crisis, maar ook weerbaarheidstraining en advies via Steunpunten Huiselijk Geweld.

lees verder »

Veilig en betrouwbaar bankieren

Het betalingsverkeer behoort tot de essentiële infrastructuur, net als het electriciteitsnetwerk en de dijken, en ontwikkelt zich razendsnel. Niet altijd is de wetgeving daar al op aangepast. Terwijl iedereen, jong en oud, veilig en met vertrouwen moet kunnen deelnemen aan het betalingsverkeer.

Daarom heb ik in de Tweede Kamer een initiatiefnota over modern betalingsverkeer (pdf) ingediend. Hierin pleit ik er onder meer voor dat banken bij fraude, phishing en malware verantwoordelijk blijven voor vergoeding van schade.

lees verder »

Alle zeilen bijzetten om geweld tegen vrouwen terug te dringen

Nog steeds ervaren 13 miljoen vrouwen fysiek geweld en nog 3,7 miljoen vrouwen jaarlijks seksueel geweld in de Europese Unie. Zo is één op de drie vrouwen sinds haar 15e jaar met geweld in aanraking gekomen, en is één op de 20 vrouwen ooit verkracht. Die cijfers zijn schokkend. En betekenen dat iedereen tenminste één slachtoffer persoonlijk moet kennen.

lees verder »