Europa

De PvdA kiest voor een beter Europa dat werkt voor mensen. Meer banen hier in Nederland. Banken en bonussen aanpakken. Het tegengaan van de oneerlijke verdringing van werk. Voor een Europa dat samenwerkt in plaats van verdeelt. Samen laten we banken weer werken voor de klant in plaats van voor de eigen winst. Samen kunnen we de zaken die niet goed gaan in Europa veranderen. Europa gaat om mensen, niet alleen om de markt. Doorgeslagen marktdenken pakken we aan. Daar staat de PvdA voor.

woordvoerder

Marit Maij

Marit Maij

Tweede Kamerlid

Europa
Asiel en Migratie

lees meer over Marit

recente berichten binnen dit standpunt

Eerlijk werk moet uit Europa komen

Vandaag zette het Europees Parlement een stap op weg naar een Europa waar eerlijk werk centraal staat. In Straatsburg stemde een meerderheid voor een wet die iets beter regelt dat oneerlijke verdringing en uitbuiting van werknemers wordt aangepakt. De PvdA stemde vóór, maar met gemengde gevoelens. De richtlijn gaat wat ons betreft namelijk lang niet ver genoeg. Daarom komen Agnes Jongerius en ik met een plan om eerlijk werk tot uitgangspunt in Europa te maken.

lees verder »

Lees ons verkiezingsmagazine EP14

Lees ons verkiezingsmagazine EP14

Altijd al willen weten of Jeroen Dijsselbloem zelf ooit een bonus heeft gekregen? Wat de eerste voetbalwedstrijd was die Paul Tang met eigen ogen zag? Op welk Europees land Agnes Jongerius verliefd is? Dat lees je in ons eenmalig magazine (pdf) voor de verkiezingen voor het Europees Parlement van 22 mei. Met verder een reportage over vrachtwagenchauffeurs, de ambities van drie kandidaten voor het Europees Parlement, een column van Gerdi Verbeet en nog veel meer.

Lees EP14 (pdf) >

Nerveuze spanning in Kiev

Nerveuze spanning in Kiev

Foto Michiel Servaes

De afgelopen dagen bezocht ik met de Foundation Max van der Stoel de Oekraïense hoofdstad Kiev. Een eerste impressie.

Op het Maidan-plein staat alles er nog bij zoals eind februari, toen de demonstraties een hoogtepunt bereikten en Janoekovitsj het land ontvluchtte. Het podium, de vlaggen, de barricades, de legertenten waarin de harde kern zich nog altijd verschanst heeft. Politici en activisten in Kiev willen graag hun verhaal kwijt. Over wat er allemaal gebeurd is de afgelopen maanden en over de overwinning van het Plein op de President. Lees verder op mijn website >

Historisch en hoopgevend akkoord bankenunie

Het is maar weinigen opgevallen en het raakte volledig ondergesneeuwd door al het mediageweld over de gemeenteraadsverkiezingen en de uitspraken van Wilders: het akkoord dat Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem recent sloot met het Europees Parlement over de zogenoemde bankenunie. Zo gaat dat wel vaker bij historische besluiten in Brussel. Ze zijn vaak het resultaat van ellenlange onderhandelingen achter gesloten deuren, zijn verdomd technisch en daarom volstrekt oninteressant voor een pakkende kop op de voorpagina. Toch doet dat het recente akkoord geen recht. Het was wellicht het meest hoopgevende besluit dat de afgelopen jaren in Brussel genomen is.

lees verder »

Naar een beter Europa

Over zeven weken gaan we naar de stembus om een nieuwe samenstelling van het Europees Parlement te kiezen. Vandaag debatteerde de Tweede Kamer met het kabinet over de ‘Staat van de Unie’. Hoe staat het met de Europese samenwerking en waar gaan we heen? De PvdA wil dat we naar een beter Europa gaan. Wij zijn niet van het Europa van de doemdenkers en ook niet van het Europa van de dagdromers.

De Europese Unie is meer dan een Europese markt voor multinationals of financiële instellingen. Wat de PvdA betreft gaan de schouders eronder en werken we aan een beter Europa dat de economie aanjaagt, banen schept, zekerheid biedt en samenwerkt voor een veiligere wereld. Een sterker en socialer Europa.

lees verder »

Maximum aan salaris Europese topambtenaar

Er moet een einde komen aan exorbitante salarissen van ambtenaren van de Europese Unie. De hoge beloningen zijn de Partij van de Arbeid een doorn in het oog. In een tijd waarin mensen, ondernemers, bedrijven en talloze andere organisaties de broekriem aan moeten trekken, moet dit ook gelden voor Europese instellingen. Lees verder op paultang.eu >

Een sterker en socialer Europa is noodzakelijk

Ik sta al jaren voor Europa. Ik ben van mening dat we er allemaal beter van worden als we een sterk Europa hebben. Maar de laatste jaren heb ik de ontwikkelingen in de Europese Unie met steeds meer zorg gevolgd. De focus is verschoven: van vrede door middel van economische integratie naar de belangen van banken en grote bedrijven. Waar juist de aandacht voor het sociale gezicht van de Europese Unie groter was geworden, is dat belangrijke punt meer op de achtergrond komen te staan.

lees verder »