Europa

De PvdA kiest voor een beter Europa dat werkt voor mensen. Meer banen hier in Nederland. Banken en bonussen aanpakken. Het tegengaan van de oneerlijke verdringing van werk. Voor een Europa dat samenwerkt in plaats van verdeelt. Samen laten we banken weer werken voor de klant in plaats van voor de eigen winst. Samen kunnen we de zaken die niet goed gaan in Europa veranderen. Europa gaat om mensen, niet alleen om de markt. Doorgeslagen marktdenken pakken we aan. Daar staat de PvdA voor.

woordvoerder

Marit Maij

Marit Maij

Tweede Kamerlid

Europa

lees meer over Marit

recente berichten binnen dit standpunt

Red de persvrijheid in Turkije

Red de persvrijheid in Turkije

Foto / PixaBay

Opnieuw een zorgelijk bericht over de persvrijheid in kandidaat EU-lidstaat Turkije. Tegen twee journalisten van de onafhankelijke krant Cumhurriyet is door de Turkse justitie een levenslange gevangenisstraf geëist. De PvdA is geschokt en heeft hierover Kamervragen gesteld aan minister Koenders. Wij willen dat hij dit in de EU aan de orde stelt en de Turkse ambassadeur om opheldering vraagt.

lees verder »

Een veilig thuis voor vluchtelingen. Een aanpak die de Nederlandse samenleving en Europa aankan

Een veilig thuis voor vluchtelingen. Een aanpak die de Nederlandse samenleving en Europa aankan

 Foto Facebook / Diederik Samsom

Vandaag presenteerde ik een plan om de vluchtelingenstroom richting Europa beheersbaar te maken. Het afgelopen jaar staken een miljoen mensen over tussen Turkije en Griekenland. Tijdens die gevaarlijke overtocht verdronken er 3700 mannen, vrouwen en kinderen. Dat mogen we niet langer accepteren. Wij hebben de plicht om daar iets aan te doen. Om mensen op de vlucht voor oorlog een veilig heenkomen te bieden, maar ook om de eindeloze vluchtelingenstroom beheersbaar te maken.

lees verder »

Discriminatie homo’s in Polen onaanvaardbaar

Discriminatie homo’s in Polen onaanvaardbaar

Foto Flickr / mloskot

In Polen is een reclamespotje van de televisie gehaald vanwege een rol voor een homoseksuele acteur. Toen ik dat las, waande ik me in de middeleeuwen. Steeds meer staan de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuele en transgender’s (LHBT’ers) in Polen onder druk. Ik wil dat Nederland dit zowel direct bij de Polen als in Europees verband aan de orde stelt, want dit soort zaken zijn de Europese Unie onwaardig en onacceptabel.

lees verder »

Een eerlijk bedrijf betaalt belasting

Een eerlijk bedrijf betaalt belasting

 Foto Shutterstock / Julinzy

Wel goeie sier maken over maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar nauwelijks belasting betalen. Daar moet iets aan gedaan worden. Een Europees fair tax keurmerk voor eerlijk opererende multinationals vinden wij een goed middel om bedrijven te bewegen om netjes belasting te betalen, zoals iedereen.

lees verder »

Geen Europa zonder samenwerking

Alleen een Europa, dat samenwerkt, werkt. Een Europa, waar de lidstaten als boekhouders alleen voor hun eigen kleine gewin bezig zijn, is gedoemd te mislukken. Dat zeiden Paul Tang en Marit Maij maandag in de Tweede Kamer tijdens het debat over de 'Staat van de Europese Unie'.

lees verder »

EU-voorzitter Nederland moet kinderarmoede aanpakken

EU-voorzitter Nederland moet kinderarmoede aanpakken

Foto shutterstock / Kukhmar

Alle kinderen verdienen een dak boven hun hoofd, goed eten en onderwijs. In de hele wereld, en uiteraard ook in 'ons' rijke Europa. Maar het tegendeel is waar. In Europa groeien meer dan 1,6 miljoen kinderen in extreme armoede op. Dat wil zeggen dat ze niet eens één warme maaltijd per dag krijgen. Maar liefst 26 miljoen kinderen lopen het risico in armoede te vervallen. Het is de zure keerzijde van de Europese bezuinigingsdrift om de financiële crisis te bestrijden.

In het Europees Parlement lag daarom dinsdag het 'Child guarantee'-plan op tafel. Dit door de sociaaldemocraten gesteunde plan wil alle kinderen in Europa de garantie geven dat zij toegang hebben tot goede huisvesting, voeding, gezondheidzorg en onderwijs.

lees verder »

Na Parijs

Na Parijs

Een voetbalwedstrijd, een restaurant en een concert. Hoe gek moet je zijn om gewone mensen die van die simpele, mooie dingen in het leven genieten, om het leven te brengen? Hoe verknipt moet je zijn als je een vliegtuig vol onschuldige Russische toeristen in de lucht uiteen laat spatten? Hoe haatdragend moet je zijn als je een bom laat afgaan midden in Beiroet, hoofdstad van het land dat meer dan welk ander land zo gastvrij onderdak biedt aan Syrische vluchtelingen?

Het zijn vragen waarop we – opnieuw – een antwoord proberen te vinden.

lees verder »

Een jaar na Luxleaks en er is niets veranderd

Een jaar na Luxleaks en er is niets veranderd

 Foto Flickr / *MarS

EU-landen moeten eindelijk conclusies trekken uit het LuxLeaks-schandaal en werk maken van rechtvaardige belastingheffing. Met mijn collega’s van de fractie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement vinden we dat de lidstaten strenger moeten optreden om zo een einde te maken aan belastingontwijking. Dit betoog, dat mede ondertekend is door onder andere Thomas Piketty en Romano Prodi, stond deze week in meerdere Europese Kranten en vandaag ook in Trouw. Lees verder >