Europa

De PvdA kiest voor een beter Europa dat werkt voor mensen. Meer banen hier in Nederland. Banken en bonussen aanpakken. Het tegengaan van de oneerlijke verdringing van werk. Voor een Europa dat samenwerkt in plaats van verdeelt. Samen laten we banken weer werken voor de klant in plaats van voor de eigen winst. Samen kunnen we de zaken die niet goed gaan in Europa veranderen. Europa gaat om mensen, niet alleen om de markt. Doorgeslagen marktdenken pakken we aan. Daar staat de PvdA voor.

woordvoerder

Marit Maij

Marit Maij

Tweede Kamerlid

Europa

lees meer over Marit

recente berichten binnen dit standpunt

EU-voorzitter Nederland moet kinderarmoede aanpakken

EU-voorzitter Nederland moet kinderarmoede aanpakken

Foto shutterstock / Kukhmar

Alle kinderen verdienen een dak boven hun hoofd, goed eten en onderwijs. In de hele wereld, en uiteraard ook in 'ons' rijke Europa. Maar het tegendeel is waar. In Europa groeien meer dan 1,6 miljoen kinderen in extreme armoede op. Dat wil zeggen dat ze niet eens één warme maaltijd per dag krijgen. Maar liefst 26 miljoen kinderen lopen het risico in armoede te vervallen. Het is de zure keerzijde van de Europese bezuinigingsdrift om de financiële crisis te bestrijden.

In het Europees Parlement lag daarom dinsdag het 'Child guarantee'-plan op tafel. Dit door de sociaaldemocraten gesteunde plan wil alle kinderen in Europa de garantie geven dat zij toegang hebben tot goede huisvesting, voeding, gezondheidzorg en onderwijs.

lees verder »

Na Parijs

Na Parijs

Een voetbalwedstrijd, een restaurant en een concert. Hoe gek moet je zijn om gewone mensen die van die simpele, mooie dingen in het leven genieten, om het leven te brengen? Hoe verknipt moet je zijn als je een vliegtuig vol onschuldige Russische toeristen in de lucht uiteen laat spatten? Hoe haatdragend moet je zijn als je een bom laat afgaan midden in Beiroet, hoofdstad van het land dat meer dan welk ander land zo gastvrij onderdak biedt aan Syrische vluchtelingen?

Het zijn vragen waarop we – opnieuw – een antwoord proberen te vinden.

lees verder »

Een jaar na Luxleaks en er is niets veranderd

Een jaar na Luxleaks en er is niets veranderd

 Foto Flickr / *MarS

EU-landen moeten eindelijk conclusies trekken uit het LuxLeaks-schandaal en werk maken van rechtvaardige belastingheffing. Met mijn collega’s van de fractie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement vinden we dat de lidstaten strenger moeten optreden om zo een einde te maken aan belastingontwijking. Dit betoog, dat mede ondertekend is door onder andere Thomas Piketty en Romano Prodi, stond deze week in meerdere Europese Kranten en vandaag ook in Trouw. Lees verder >

Laat de EU bemiddelen in Spanje

Laat de EU bemiddelen in Spanje

Foto Flickr / xenaia

De situatie in Spanje wordt uiterst zorgelijk. Na de regionale verkiezingen van vandaag zal de roep om onafhankelijkheid door een deel van de Catalaanse gemeenschap niet minder worden. De leider van de grootste regionale partij die onafhankelijkheid nastreeft, Artur Mas van CiU, heeft aangekondigd eenzijdig de onafhankelijkheid te willen uitroepen wanneer zijn coalitie samen met de ERC de verkiezingen wint. Maar de toekomst van Europa ligt juist in het gezamenlijk aanpakken van de problemen waar we voor staan, niet in verbrokkeling en iedere regio van Europa voor zichzelf.

lees verder »

Staat van Unie stap richting rechtvaardiger Europa

Staat van Unie stap richting rechtvaardiger Europa

 Foto Wikipedia/ Big_Crunch

De Staat van de Unie van Commissievoorzitter Juncker geeft de uitdagingen voor de landen van de Europese Unie voor het komende jaar goed weer: een gezamenlijk antwoord op de vluchtelingencrisis en investeren in meer banen om de nog steeds te hoge werkloosheid aan te pakken. Alleen samen kunnen de Europese landen deze sprong vooruit maken. Europa mag niet wegkijken of bang stil blijven staan. De PvdA is tevreden dat Juncker deze opdracht erkent, en sterkere economische samenwerking wil met meer aandacht voor een sociaal Europa.

Lees ook de reactie van de PvdA-fractie in het Europees Parlement >

lees verder »

Voor hen, en voor ons

Voor hen, en voor ons

 Foto Wikipedia / Liftarn

We hebben ze allemaal op het netvlies staan. De overvolle trein op een station in Macedonië, de vader die met een baby uit een zinkende boot wordt gered, de jongemannen die vruchteloos achter vrachtwagens aanrennen bij Calais. De situaties worden steeds schrijnender. Het is tijd voor een gezamenlijke aanpak waarbij Europese landen via een via een vaste verdeelsleutel ieder een deel van de toegelaten migranten moeten opnemen. Dat schrijven Attje Kuiken en ik in een opiniestuk in NRC Next van 27 augustus.

lees verder »

Meer bouwen om toename vluchtelingen op te vangen

Meer bouwen om toename vluchtelingen op te vangen

Foto: Flickr / Jeroen Mul

Het toekennen van sociale huurwoningen aan vluchtelingen mag niet leiden tot langere wachtlijsten. Er moeten meer sociale huurwoningen gebouwd worden. De wachtlijsten zijn al lang en duizenden mensen zitten in onzekerheid over het krijgen van een huurwoning. Dat kan en mag niet verder onder druk komen te staan. Daarom wil de PvdA dat minister Blok na de Europese top over de vluchtelingenproblematiek aan tafel gaat met gemeenten, woningcorporaties en bouwers om concrete plannen te maken om meer huurwoningen te bouwen.

lees verder »

Laat Europa het voetbal weer spannend maken

Laat Europa het voetbal weer spannend maken

Foto Wikipedia / Christopher Bruno

Als Europa op één vlak leeft, is het wel in het voetbal. We hebben de UEFA Champions League, de Europa League en - hopelijk met Nederland - de Europese kampioenschappen voetbal. De nationale competitie is spannend, maar succes op Europees gebied doet ons bloed sneller stromen.

Toch is dit tegelijkertijd de sector waar Europa, de Europese Unie, niets of nauwelijks iets te zeggen heeft. De EU staat hier letterlijk aan de zijlijn, terwijl het eigenlijk op z'n minst een plek als scheidsrechter verdient. Om ervoor te waken dat het grote geld Europa's favoriete volkssport niet degradeert tot een voorspelbaar en slaapverwekkend onderonsje tussen een handjevol superrijke clubs.

lees verder »