Europa

De PvdA kiest voor een beter Europa dat werkt voor mensen. Meer banen hier in Nederland. Banken en bonussen aanpakken. Het tegengaan van de oneerlijke verdringing van werk. Voor een Europa dat samenwerkt in plaats van verdeelt. Samen laten we banken weer werken voor de klant in plaats van voor de eigen winst. Samen kunnen we de zaken die niet goed gaan in Europa veranderen. Europa gaat om mensen, niet alleen om de markt. Doorgeslagen marktdenken pakken we aan. Daar staat de PvdA voor.

woordvoerder

Marit Maij

Marit Maij

Tweede Kamerlid

Europa

lees meer over Marit

recente berichten binnen dit standpunt

Het Europa dat wij aan onze kinderen willen doorgeven

Het Europa dat wij aan onze kinderen willen doorgeven

 Foto Pixabay / Superedd

Er worden op Europees niveau antwoorden verwacht op de grote vragen, niet op institutionele vragen, maar op echte vragen en verlangens. Herstel van groei en banen, een beheersbare migratie, een betrouwbare en duurzame energievoorziening voor de toekomst. Niet in de weg lopen bij de kleine vragen, maar antwoord geven op de grote. Daar is geen andere structuur voor nodig. Maar moedige politici. Die de lokroep van het populisme kunnen weerstaan, en die zich niet bij voorbaat neerleggen bij de markt. Die het dwars tegen al het chagrijn in ook durven op te nemen voor een Europa dat inspiratie biedt, dat ons vrede en welvaart bracht. Het Europa van de mensenrechten en van de sociale economie. Het Europa dat wij aan onze kinderen willen doorgeven.

Dit zei ik gisteren tijdens het debat over de Brexit. Lees verder voor mijn gehele spreektekst. 

lees verder »

Samen met Groot-Brittannië staan we sterker

Samen met Groot-Brittannië staan we sterker

 Foto Pixabay / Superedd

Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen. Alleen slaan Europese landen geen deuk in een pakje boter op het wereldtoneel. De belangrijkste problemen van dit moment zijn grensoverschrijdend en niet door individuele landen alleen op te lossen, zoals banken die landen tegen elkaar uitspelen, milieuvervuiling, terrorisme en de vluchtelingenproblematiek. Het door Boris Johnson en Nigel Farage zo gewenste Brexit is een valse oplossing. Het spreekwoord is niet voor niks ‘samen sta je sterker’. Niet ‘alleen sta je sterker’.

lees verder »

Het begin van het einde voor belastingontwijking

Het begin van het einde voor belastingontwijking

 Foto Flickr / PvdA

Vannacht werd het officieel: er komt een Europese richtlijn tegen belastingontwijking. Tot stand gekomen onder voorzitterschap van Jeroen Dijsselbloem. Deze richtlijn bevat 5 goede maatregelen om de meest schandalige vormen van belastingontwijking te voorkomen. Het symbolische belang is zo mogelijk nog groter: voor het eerst in de geschiedenis werken alle Europese landen samen tegen belastingontwijking. Dat is ontzettend belangrijk, want belastingontwijking is een grensoverschrijdend probleem.

lees verder »

Zorgen om abortuswetgeving in Polen

Zorgen om abortuswetgeving in Polen

Foto Flickr / Piotr Drabik

In Polen ligt een voorstel voor om abortus onder alle omstandigheden uit te bannen. Onder alle omstandigheden. De fysieke integriteit van vrouwen en meisjes komt daarmee op het spel te staan. Het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens geeft een ieder, mannen èn vrouwen, het recht op leven en verbiedt onmenselijke of vernederende behandelingen. Daarom heb ik deze week in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa een declaratie mede-opgesteld en ondertekend die oproept vrouwenrechten ook in Polen te waarborgen. Deze oproep deed ik samen met collega's uit verschillende landen en van diverse politieke kleuren.

lees verder »

Een gezamenlijk Europees asielbeleid dat werkt

Een gezamenlijk Europees asielbeleid dat werkt

De afgelopen tijd hebben we gezien dat een 'ieder voor zich'-aanpak van de Europese landen rondom vluchtelingen niet werkt. Wij pleiten daarom al langer voor een asielbeleid waarbij vluchtelingen verdeeld worden over de Europese landen en voor legale routes voor vluchtelingen, zodat er geen gevaarlijke boottochten meer nodig zijn. Attje Kuiken en ik zijn tevreden met de voorstellen die Eurocommissaris Timmermans woensdag presenteerde. Alleen gezamenlijk kunnen we vluchtelingen netjes blijven opvangen. Lees verder op katipiri.nl >

Europese vluchtelingenaanpak is een grote doorbraak

Europese vluchtelingenaanpak is een grote doorbraak

Foto PvdA

Vluchtelingen een legale, veilige route bieden via een luchtbrug en een einde maken aan de gevaarlijke overtocht in gammele bootjes. Dat is de gezamenlijke Europese oplossing voor de vluchtelingenproblematiek waar wij al langer voor hebben gepleit. Dat Europa en Turkije hier nu een afspraak over hebben gemaakt is een grote doorbraak. De juridische waarborgen in het akkoord moeten nauwgezet worden uitgevoerd en het is goed dat er extra geld voor de opvang van vluchtelingen in Turkije komt.

lees verder »

Calais-route is verbeterd maar nog niet veilig

Een aantal vrachtwagenchauffeurs wil niet meer naar Engeland rijden, omdat vluchtelingen aan boord proberen te klimmen, wat zorgt voor onveilige situaties. Maatregelen hebben de situatie misschien verbeterd, maar het is nog steeds onveilig. Het advies luidt om na Gent niet meer te stoppen met rijden. Er blijven zich incidenten voordoen in Calais, Duinkerken en België. Ik heb een avond meegereden om te kijken wat de chauffeurs dagelijks meemaken.