Diederik Samsom

Diederik Samsom

Politiek leider

Fractievoorzitter

De Nieuwe School: tegen de toenemende tweedeling in het onderwijs

De Nieuwe School: tegen de toenemende tweedeling in het onderwijs

 Foto SpeedKingz

Vandaag lanceer ik samen met Eric van ’t Zelfde een plan om de toenemende tweedeling in het onderwijs tegen te gaan en ieder kind gelijke kansen te geven. Daarom willen wij naar ‘De Nieuwe School’ waar docenten meer tijd hebben om lessen voor te bereiden, kinderen al vanaf 2,5 jaar beginnen met spelenderwijs leren, er meer lesuren op de basisschool zijn en middelbare scholen meerdere niveaus aanbieden zodat laatbloeiers makkelijker naar een hoger onderwijstype kunnen.

Lees hier ons essay >

Toespraak Diederik Samsom op Festival van de Arbeid

Toespraak Diederik Samsom op Festival van de Arbeid

Wie niets verandert heeft nu een mooi verhaal, maar staat straks voor zijn kinderen met de mond vol tanden. Wij kiezen voor de samenleving van nu, en die van later. Dat is al zeventig jaar het trotse verhaal van de Partij van de arbeid. Het verhaal van verbinding, van verheffing. Het verhaal waar ik voor sta. En voor strijd. Met alles wat ik in me heb. Dat zei ik zojuist in mijn toespraak (pdf) op het Festival van de Arbeid.

lees verder »

Sterker dan de haat

Sterker dan de haat

Vandaag debatteerden we in de Tweede Kamer over de aanslagen in Brussel. Ik heb het kabinet niet gevraagd om nieuwe maatregelen voorstellen. Wel vraag ik het kabinet de voortgang steviger te bewaken, nog niet alle voornemens zijn in daden omgezet.

De ongemakkelijke waarheid is dat 100% veiligheid niet bestaat. Onze vrije, tolerante en pluriforme samenleving is kwetsbaar. Er kunnen ondanks alle inzet een paar gekken aan onze aandacht ontsnappen. De terroristen die in Brussel toesloegen, hadden ook naar het Noorden kunnen rijden. Dat zijn angstaanjagende gedachten. Die angst kun je niet ontkennen. Je kunt er wel iets tegenover zetten. Ons zelfvertrouwen. Het besef dat onze zachte waarden van democratie, gelijkheid en vrijheid zijn in al haar kwetsbaarheid ook oersterk zijn. Sterker dan de haat van extremisten. Lees mijn volledige bijdrage (pdf) aan het debat.

lees verder »

Reactie op aanslagen Brussel

Reactie op aanslagen Brussel

Ik ben geschokt door de gruwelijke aanslagen in Brussel. Mijn medeleven gaat uit naar de slachtoffers en de nabestaanden. Het is goed dat het kabinet onmiddellijk bekijkt welke gevolgen dit kan hebben voor Nederland. Onze vrije en open samenleving is kwetsbaar, en dat vraagt om waakzaamheid van iedereen, met name van inlichtingen- en veiligheidsdiensten.