Diederik Samsom

Diederik Samsom

Politiek leider

Fractievoorzitter

Toespraak tijdens ledenraad, over begroting en opvang vluchtelingen

De Politieke Ledenraad stond in het teken van 'Goed werk & onze verzorgingsstaat'. Maar het was ook de traditionele ledenraad op de eerste zaterdag na Prinsjesdag. En dus spraken we ook over de begroting voor 2016. Het kabinet presenteerde voor het eerst in deze regeerperiode een begroting waarbij de mondhoeken een beetje omhoog kunnen. Maar het ging tijdens deze ledenraad vooral ook over onze plicht om vluchtelingen die naar Nederland komen een veilig onderkomen te bieden.

Spreektekst bij Algemene Politieke Beschouwingen 2015

Spreektekst bij Algemene Politieke Beschouwingen 2015

 Foto Facebook / PvdA

Er is veel bereikt. Het gaat weer beter met Nederland. Maar we zijn nog niet tevreden. Want zolang er 600.000 mensen thuis zitten die graag willen werken, zolang de onzekerheid nog niet weg is en de verbeteringen die we hebben doorgevoerd nog niet voor iedereen tastbaar zijn, zijn we nog niet klaar. Daarom schetste ik vandaag waar de Partij van de Arbeid met Nederland heen wil. En wat dat voor u betekent.

Download mijn bijdrage (pdf) >
Download mijn bijdrage (html) >

Lees hieronder mijn volledige bijdrage (gesproken woord geldt):

lees verder »

Voor hen, en voor ons

Voor hen, en voor ons

 Foto Wikipedia / Liftarn

We hebben ze allemaal op het netvlies staan. De overvolle trein op een station in Macedoniƫ, de vader die met een baby uit een zinkende boot wordt gered, de jongemannen die vruchteloos achter vrachtwagens aanrennen bij Calais. De situaties worden steeds schrijnender. Het is tijd voor een gezamenlijke aanpak waarbij Europese landen via een via een vaste verdeelsleutel ieder een deel van de toegelaten migranten moeten opnemen. Dat schrijven Attje Kuiken en ik in een opiniestuk in NRC Next van 27 augustus.

lees verder »

Reactie op akkoord Griekenland

Reactie op akkoord Griekenland

Foto Flickr / Lars Tinner

De PvdA is opgelucht dat er een deal is. Dat is goed nieuws voor de Griekse bevolking en voor de stabiliteit in Europa. Maar we realiseren ons hoeveel werk er nu verricht moet worden om weer een gezamenlijke koers voor Europa te vinden. De Eurogroep is onder leiding van Dijsselbloem tot het uiterste gegaan. Nieuwe steun aan Griekenland was begrijpelijkerwijs alleen mogelijk onder strenge voorwaarden. De PvdA vindt het goed dat die voorwaarden nu ook gericht zijn op rechtvaardiger belasting (de rederijen), beter bestuur en ruimte voor investeringen.

Je kunt hier mijn reactie op Radio 1 terugluisteren >

lees verder »