Partij van de Arbeid

PvdA pakt loonkloof man en vrouw aan

Vrouwen in Nederland verdienen nog steeds minder dan mannen voor hetzelfde of gelijkwaardig werk. Het wordt hoog tijd deze ongelijkheid aan te pakken. Daarom heb ik een initiatiefwetsvoorstel (pdf) ingediend waarmee vrouwen en mannen voor gelijk werk gelijk beloond worden. Ondernemingsraden krijgen in mijn voorstel de gegevens over (on)gelijke beloning op tafel en meer inspraak, zodat bedrijven beleid maken tegen ongelijke beloning voor gelijk werk, zich bewuster worden van deze ongelijkheid en de transparantie en controle op beloningsongelijkheid wordt verstevigd.

lees verder »

Racisme in Haagse wijk is schokkend

Racisme in Haagse wijk is schokkend

Foto Flickr / SCHOOTS

Het racistische geweld in de Haagse wijk Duindorp is zeer ernstig en mag nooit getolereerd worden. Bewoners van allochtone afkomst worden stelselmatig bedreigd. Ik ben gisteren, zodra ik dit hoorde, naar de wijk geweest. Ik ben daar in gesprek geraakt met oudere buurtbewoners en een groep jongeren. Ook in gesprek met mij waren deze groepjes bewoners openlijk racistisch, en ze vertelden mij dat 'allochtonen hier niet thuis horen' en 'als ze komen, dan vragen ze erom'. Ik hoop dat de minister van Veiligheid binnenkort persoonlijk poolshoogte komt nemen om de ernst van de situatie in te zien.

lees verder »

Meer zekerheid over zorg

Meer zekerheid over zorg

De PvdA is blij met de zorgafspraken die zijn gemaakt. Hiermee krijgen mensen meer zekerheid over zorg. Er wordt extra geld vrijgemaakt voor de langdurige zorg. Met name voor dagbesteding en zorg in een instelling. Met de dagbesteding zorgen we ervoor dat kwetsbare groepen zoals dementerende ouderen en gehandicapten langer thuis kunnen blijven wonen. Als thuis wonen echt niet meer gaat, blijft een plek in een zorginstelling beschikbaar. De PvdA heeft zich hier sterk voor gemaakt. We bieden mensen hierdoor meer zekerheid en werken tegelijkertijd aan vooruitgang door verder te gaan met de zo noodzakelijke zorgvernieuwing.

lees verder »

Verlofregelingen passend bij veranderende maatschappij

De maatschappij is aan verandering onderhevig. Zo zien we dat steeds meer mensen zorgtaken hebben waardoor het combineren van werk en zorg lastiger wordt. Daarom heeft de PvdA aangedrongen op het uitbreiden van verlofregelingen.

Een op de acht werknemers in ons land is mantelzorger. Zij vervullen een onmisbare taak in onze maatschappij: de langdurige  zorg en ondersteuning voor bijvoorbeeld een zieke of gehandicapte vader of zus. Mantelzorgers verdienen betere ondersteuning. Daar heb ik mij dan ook sterk voor gemaakt. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher heeft een aantal maatregelen genomen om dit te realiseren. Een goede zaak.

lees verder »

Eerlijk werk moet uit Europa komen

Vandaag zette het Europees Parlement een stap op weg naar een Europa waar eerlijk werk centraal staat. In Straatsburg stemde een meerderheid voor een wet die iets beter regelt dat oneerlijke verdringing en uitbuiting van werknemers wordt aangepakt. De PvdA stemde vóór, maar met gemengde gevoelens. De richtlijn gaat wat ons betreft namelijk lang niet ver genoeg. Daarom komen Agnes Jongerius en ik met een plan om eerlijk werk tot uitgangspunt in Europa te maken.

lees verder »

Lees ons verkiezingsmagazine EP14

Lees ons verkiezingsmagazine EP14

Altijd al willen weten of Jeroen Dijsselbloem zelf ooit een bonus heeft gekregen? Wat de eerste voetbalwedstrijd was die Paul Tang met eigen ogen zag? Op welk Europees land Agnes Jongerius verliefd is? Dat lees je in ons eenmalig magazine (pdf) voor de verkiezingen voor het Europees Parlement van 22 mei. Met verder een reportage over vrachtwagenchauffeurs, de ambities van drie kandidaten voor het Europees Parlement, een column van Gerdi Verbeet en nog veel meer.

Lees EP14 (pdf) >

Referenda mijlpaal voor invloed van burgers

Referenda mijlpaal voor invloed van burgers

Foto Flickr / mooste

Onze democratie heeft dinsdag een mijlpaal bereikt: voor het eerst in de geschiedenis kunnen mensen een referendum organiseren om zich uit te spreken over een aangenomen wet of een besluit van de regering. Hiermee wordt de directe invloed van burgers op de politiek groter. Ik ben er ontzettend blij mee dat na jaren van voorbereiding door opeenvolgende PvdA-Kamerleden en met steeds wisselende meerderheden in het parlement, het eindelijk gelukt is om deze belangrijke stap te zetten.

lees verder »

Nerveuze spanning in Kiev

Nerveuze spanning in Kiev

Foto Michiel Servaes

De afgelopen dagen bezocht ik met de Foundation Max van der Stoel de Oekraïense hoofdstad Kiev. Een eerste impressie.

Op het Maidan-plein staat alles er nog bij zoals eind februari, toen de demonstraties een hoogtepunt bereikten en Janoekovitsj het land ontvluchtte. Het podium, de vlaggen, de barricades, de legertenten waarin de harde kern zich nog altijd verschanst heeft. Politici en activisten in Kiev willen graag hun verhaal kwijt. Over wat er allemaal gebeurd is de afgelopen maanden en over de overwinning van het Plein op de President. Lees verder op mijn website >